Snijeg zabijelio ulice i parkove glavnog grada Bosne i Hercegovine

U poslijepodnevnim satima snijeg je zabijelio ulice i parkove glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Obzirom na to da je proljeće davno nastupilo i stiglo u naše krajeve u Sarajevu je snijeg prekrio drveće tek izbeharalim beharom. Kako je danas 6. april, može se reći da je pomalo iznenađujući snijeg za ovo doba godine, ali ništa nas u zadnje vrijeme nemože iznenaditi.

Ipak, uzeći u obzir da snijeg i nije toliko neočekivana pojava u proljetnim danima u našoj zemlji, to potvrđuju i stihovi sevdalinke “Snijeg pade na behar, na voće”.

Padavine su najavljene od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), pa tako nisu iznenadile građane Sarajeva iznenadile. U Bosni bi temperatura trebala biti od nula do šest stepeni celzija, a u Hercegovini do 14 stepeni. Također, snijeg koji pada u dodiru sa tlom brzo se topi, stoga ulice nije potrebno čistiti.

Iz FHMZ-a za sutra su najavili niže temperature sa snijegom u većem dijelu zemlje i kišom na jugu. Do kraja dana bi padavine trebale prestati. Očekivana jutarnja temperatura u Bosni je od minus pet do nula stepeni, u Hercegovini do šest stepeni. Dnevna temperatura će biti od jedan do šest stepeni u Bosni, a u Hercegovini od sedam do 12 stepeni.

Kiša, snijeg i niske temperature najavljene su do kraja sedmice, a sve je izglednije da ćemo još malo pričekati proljetno vrijeme, sunce i više temperature.