Stari Grad/ Općinski načelnik podržao projekat “Idemo na loptu”

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić održao je sastanak sa članovima Udruženja građana Tribina koji su mu predstavili projekat “Idemo na loptu”.

Riječ je o projektu koji ima za cilj vratiti djecu na sportska igrališta, podstaći ih na sportske aktivnosti i odvojiti od kompjuterskih igrica. Projekat su zamislili tako da za svako igralište obezbijede po jednu fudbalsku loptu, a u narednoj fazi i košarkaške, rukometne i odbojkaške lopte.

U projekat animiranja djece na bavljenje sportskim aktivnostima uključit će se i bivši bh reprezentativci i asovi, a kroz zajedničke utakmice, poklone i brojne druge sadržaje ukazivat će se na značaj bavljenja sportom.

Igrališta su prazna u bilo koje doba dana i to je ono što zabrinjava i što nas je potaknulo da krenemo s projektom ‘Idemo na loptu’ s ciljem da odvojimo djecu od virtualnih kompjuterskih igrica koje su mamac za dosta opasnije igre koje nude društvene mreže. Osim što su djeca vezana za računare i mobitele, djeca se nepravilno razvijaju i višesatne igrice su štetne po njihov vid i ostale vitalne organe”, kazao je Sinan Sinanović iz Udruženja “Tribina”.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

Svako uručenje lopti na igralištima održat će se uz simbolične utakmice i druženje sa djecom.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić kazao je da podržava svaku dobru ideju koja pomaže razvoju djece i njihovom pravilnom usmjeravanju, a sport to svakako jeste.

Podržat ćemo ovaj projekat u okviru naših mogućnosti i radujem se da ponovo vidim našu djecu na igralištima”, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Projekat bi trebao početi u drugoj polovini mjeseca maja, a realizovat će se u koordinaciji sa općinskom Službom za obrazovanje, kulturu i sport, saopćili su iz Općine Stari Grad.