Studenti iz Texasa disciplinski kažnjeni zbog “igre trgovine robovima”

Grupi učenika u Texasu izrečena je disciplinska sankcija zbog uspostavljanja grupe za razmjenu poruka “Trgovina robovima” koja je dodjeljivala cijene svojim crnim vršnjacima.

Poruke podijeljene u aplikaciji Snapchat u školi na Aledu kažu da jedan učenik vrijedi dolar, a drugi “100 dolara”, izvijestio je New York Times.

Školski okrug je proveo istragu i utvrdio da se dogodilo “rasno uznemiravanje i cyber maltretiranje”.

Ali neki roditelji optužili su vlasti da nisu pravilno reagovale.

Učenici škola u kampusu Daniela devetog razreda na Aledu objavili su poruke na grupi Snapchat koja je navodno bila označena terminima kao što su “farma” i “aukcija”.

Jedna poruka kaže da bi cijena postavljena za jednog učenika “bila bolja da mu kosa nije tako loša”, navodi New York Times, koji je rekao da je vidio snimke zaslona razmjena.

Nezavisni školski okrug Aledo, smješten oko 32 km (20 milja) zapadno od Forth Wortha, u ponedjeljak je u izjavi osudio ponašanje učenika, rekavši da je njegova istraga provedena u suradnji s policijom.

Službeno smo utvrdili da je došlo do rasnog uznemiravanja i cyber maltretiranja i dodijelili disciplinske posljedice,” navodi se u izjavi, ne navodeći detalje o broju uključenih učenika ili poduzetim radnjama.

Ravnateljica kampusa Daniela devetog razreda Nezavisne školske oblasti Aledo, Carolyn Ansley, rekla je da je istraga utvrdila da je “rasno optuženi jezik” korišten u suprotnosti s kodeksom ponašanja okruga.

Međutim, neki su roditelji od tada kritizirali odgovor okruga.

Nazvati to cyber nasiljem, a ne rasizmom… to je dio koji mi se stvarno uvlači pod kožu“, rekao je roditelj Mark Grubbs, prenosi NBC News u Dallasu.

Drugi roditelj, Ella Bullock, rekla je da je “razočarana” što osuda u okrugu “prestaje da se to naziva govorom mržnje”.

Eddie Burnett, predsjednik Nacionalnog udruženja za unapređenje obojenih ljudi (NAACP) u okrugu Parker u Teksasu, rekao je da je “uzrujan” zbog te vijesti, ali da “nije potpuno iznenađujuća”.

“Da biste učinili ono što su radila ova djeca, morali ste već dehumanizirati svoje ciljeve,” rekao je, piše BBC.