Treća redovna sjednica Općinskog vijeća Ilidža: Donesena Odluka o sufinansiranju izrade termo fasada

Općinsko vijeće Ilidža na trećoj redovnoj sjednici održanoj online donijelo je niz olakšica za građane i korisnike javnih površina ili poslovnih prostorija na kojima pravo raspolaganja ima Općina Ilidža.

S tim u vezi, donesena je Odluka o privremenom umanjenju naknade za korisnike javnih površina i pogodnostima plaćanja dospjelih obaveza. Tom Odlukom utvrđuju se uslovi i način umanjenja naknade i pogodnosti plaćanja dospjelih, neizmirenih obaveza za korisnike javnih površina na području općine Ilidža zbog otežanog poslovanja izazvanog pandemijom virusa COVID-19.

Umanjenjuje se naknada u visini od 50 posto mjesečne zakupnine aktivnim korisnicima i zakupcima (pravnim i fizičkim licima) za privremeno korištenje javnih površina zauzetih objektima privremenog karaktera i sadržajima postavljenim na javnoj površini za period od 01.maja 2021. godine do 31. jula 2021. godine.

Umanjenje se neće primjenjivati na sljedeće poslovne subjekte: osiguravajuća društva, kladionice, privređivače igara na sreću, apoteke, pekare, trgovine prehrambenim proizvodima i kioske. S obzirom na stanje prouzrokovano pandemijom virusa COVID – 19, te imajući u vidu negativne ekonomske posljedice u 2020. godini i u 2021. godini, korisnici javnih površina su suočeni sa smanjenim prihodima i krajnje otežanim načinom poslovanja. Zbog navedenih uslova poslovanja, utvrđena je opravdanost i svrsishodonost umanjenja njihovih obaveze prema lokalnoj zajednici po osnovu korištenja javnih površina tako da je i predložena Odluka sa ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica po privredu na području općine Ilidža.

Donesena je i Odluka o dopunama Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostorija na kojima pravo raspolaganja ima Općina Ilidža.

Potreba donošenja ove odluke u smislu olakšica za zakupoprimce poslovnih prostorija u kojima je bio i jeste zabranjen rad, a zbog određene vrste djelatnosti, jeste obaveza lokalne zajednice. Ovom dopunom odluke, zakupoprimci koji uslijed preporuka kriznih štabova i naredbama Vlade nisu u mogućnosti korisiti poslovne prostorije mogu se osloboditi naplate ugovorene zakupnine u cjelosti ili djelimično. Ova Odluke se odnosi na zakupoprimce poslovnih zgrada i poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Ilidža, čije su dospjele, a neplaćene obaveze po osnovu zakupnine nastale u periodu trajanja pandemije COVID-19, odnosno od 16. marta 2020. godine do 31.decembra 2020. godine.

Dozvoljava se zakupcima poslovnih zgrada i poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Ilidža, da svoje dospjele, a neizmerene obaveze, a koje su nastale u tom periodu da plate na jednake rate, najkasnije do 31.decembra 2021. godine.

Općinsko vijeće Ilidža donijelo je i Odluku o sufinansiranju izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada za kolektivno stanovanje.

Sredstva za ovu Odluku Općina Ilidža će raspoređivati na osnovu “Javnog poziva” za zgrade za koje je priložena potrebna dokumentacija.

Takođe, donesena je i Odluka kojom se raspisuju izbori za članove Savjeta mjesnih zajednica u svim mjesnim zajednicama na području općine Ilidža, a koji će se održat u nedjelju 06. juna 2021. godine od 8:00 do 18:00 sati. Broj članova Savjeta mjesnih zajednica utvrđen je Pravilima mjesnih zajednica za svaku mjesnu zajednicu pojedinačno, s tim da broj članova ne može biti manji od pet niti veći od devet.

Kandidate za članove Savjeta mjesnih zajednica mogu predlagati građani koji imaju prebivalište na području te mjesne zajednice putem e-mail adresa mjesnih zajednica ili kancelarije mjesne zajednice na propisanom obrascu. Rok za predlaganje kandidata je od 30. aprila do 7. maja 2021. godine.

Donesene su i Odluka o osnivanju i djelokrugu Jedinstvenog organa uprave općine Ilidža zbog potrebne da ista uskladi sa zakonskim okvirima, Odluka o posebnim uslovima za imenovanje predsjednika i četiri člana Drugostepene stručne komisije Općinskog vijeća Ilidža i Odluka o objavljivanju javnog oglasa za imenovanje predsjednika i četiri člana Drugostepene stručne komisije Općinskog vijeća Ilidža.

Općinsko vijeće Ilidža nije prihvatilo godišnji izvještaj za 2020.godinu Javnog preduzeća za obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Općine Ilidža “Ilidža” d.o.o. kao ni Izvještaj o radu Skupštine, Nadzornog odbora, Odluku o raspodjeli dobiti za 2021. godinu.

Na prijedlog načelnika i parlamentarne većine usvojeni su sljedeći zaključci:

Zadužuju se organi JP “Ilidža” d.o.o da u narednom periodu, prilikom planiranja i realizacije poslovanja ovog preduzeća, posebno vode računa o ekonomičnosti ostvarivanja i akumuliranja dobiti, s obzirom da je primarna svrha poslovanja zadovoljavanje javnih potreba građana na troškovno efikasan način, a ne maksimiziranje i akumulacija dobiti.

Zadužuje se Služba za razvoj, komunalne poslove i puteve i Služba za imovinsko-pravne poslove, stambene, geodetske poslove i katastar nekretnina da u konsultaciji sa organima JP “Ilidža” d.o.o u roku od 90 dana iznađu lokacijsko rješenje za smještaj baze i administrativnog sjedišta ovog preduzeća, te da o navedenom informiraju OV Ilidža.

Zadužuje se Skupština JP “Ilidža” d.o.o da putem Nadzornog odbora i Uprave preduzeća odmah po donošenju ovog zaključka realizira projekat dodatnog zapošljavanja potrebnog broja sezonskih radnika u periodu od pet mjeseci na poslovima javne higijene i hortikulturalnog uređenja na području općine Ilidža, a na teret vlastitih sredstava iz ostvarene dobiti za 2020.

Usvojen je i Izvještaj o radu Savjeta MZ za 2020. godinu i Plan rada za 2021. godinu.

Pred vijećnicima su bile i informacije o korištenju prostorija mjesnih zajednica na području općine Ilidža u 2020 .godini, provedenim aktivnostima vakcinacije sa dehelminizacijom, čipiranja i registracija pasa na području općine Ilidža, te Informacija o zimskom održavanju saobraćajnica na području općine Ilidža za 2020/2021. godinu, saopćeno je iz Općine Ilidža.