Tri dobre strane tamne čokolade za zdrav organizam

Vjerovatno ste do sada čuli da tamna čokolada može imati niz zdravstvenih dragocijenosti. Nova istraživanja su pokazala da ova namjernica može sagorijeti višak kalorija i to dok sjedite na kauču.

Za razliku od komercijalno dostupne čokolade koja u sebi sadrži jako puno šećera i siromašna je antioksidantima, tamna čokolada je pravi rudnik antioksidanata. Oko 45 grama smatra se jedna porcija tamne čokolade.

Tamna čokolada sadrži poprilične količine flavonoida koji su povoljni za naše zdravlje. Tih antioksidansa također ima u crnome vinu i mnogim vrstama voća i povrća. Čini se ipak kako upravo tamna čokolada ima više flavonoida od bilo koje druge namirnice.

Istraživanja pokazuju da antioksidansi iz čokolade mogu poboljšati krvni pritisak, spriječiti nastanak krvnih ugrušaka, usporiti oksidaciju LDL holesterola te smanjiti upalne procese.

Neka istraživanja ukazuju na to da 45 grama tamne čokolade na dan može smanjiti rizik od srčanog udara za 10%. Konzumiranje tamne čokolade također može smanjiti inzulinsku rezistenciju, glavni problem koji stoji iza dijabetesa.

Mnoge se osobe samostalno izjašnjavaju kao ovisnici o čokoladi ili “čokoholičari”, iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da čokolada može stvoriti ovisnost.

Naime, razina kofeina je premala da bi izazvala ovisnost, ali ipak neka istraživanja ukazuju na blago opojne učinke čokolade – smanjenje stresa i osjećaj blage, bezopasne euforije. Čokolade koje sadrže 70 posto kakaa potiču mozak i kardiovaskularni sistem povečavajući protok krvi, smanjujući upale, pokazalo je najnovije istraživanje.

Tamna čokolada utiče preventivno na rak, bolest srca, dijabetes, demenciju i depresiju. Ona također povećava protok krvi, pomaže rad mozga, utječnu na pamćenje, stres i raspoloženje. Slatkiš pun antioksidansa koji je dobar za vaše zdravlje

Tamna čokolada pravi se od prženih zrna stabla kakaovca, čija je izvorna domovina Južna Amerika. Donosimo vam tri dobre strane tamne čokolade:

DETOKS ZA KOŽU

Imate osjećaj da je vaša koža masna, previše znojna i nema lijepi ten? U pomoć vam stiže čokolada… Kada se kombinuje s kofeinom, tamna čokolada tvori idealan pakung za detoksikaciju kože. Poboljšava cirkulaciju i njeguje kožu, djeluje kao piling i uklanja mrtve stanice kože te olakšava disanje kože. Ako se zaista želite počastiti, probajte dekadentni piling za tijelo od čokolade.

BEZ STRESA

Čokolada može sniziti krvni pritisak. Istraživanja pokazuju da čak i male količine tamne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog pritiska u poređenju s opsežnim dijetetskim mjerama koje su se dokazale učinkovitim za smanjivanje krvožilnih problema.

ZDRAVI ZUBI

Osim što jedna jabuka dnevno prorjeđuje posjete doktoru i stomatologu, od velike vam pomoći može biti i tamna kockica čokolade. Naime, 12 grama tamne čokolade dnevno dovoljno je za očuvanje zdravlja cakline – zaštitnog sloja naših zubi od karijesa.