Tužioci Tužilaštva KS ušli na KCUS

Tužioci Tužilaštva KS u poslijepodnevnim satima ušli su u prostorije Kliničkog centra UNSA, a nakon što je to tužilaštvo formiralo predmet zbog sadržaja pisama koji su se pojavili u medijima tokom vikenda.

Danas je zvanično potvrđeno da je prvo pismo koje je objavljeno lažno, a da je drugo koje je jasno naznačeno kome je upućeno autentično što je danas potvrdila i doktorica Lejla Vidović tokom press konferencije i da je ona jedan od potpisnika.

U tom pismu zatraženi su bolji uslovi rada, a upozoreno je i da se respiratori ACM 812 A ne mogu koristiti za Covid pacijente za “specifično respiratorno patološko stanje”, već da je potrebno obezbijediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti potrebne parametre kada je riječ o pacijentima u intenzivnoj njezi.

Menadžment KCUS-a odbio je da povuče iz upotrebe te respiratore navodeći da su oni verificirani i za intenzivnu njegu, dok je ranije direktor VERLAB-a Almir Badnjević istakao kako nisu za intenzivnu njegu.

Danas je održan i sastanak glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlija i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić koje su dogovorili razmjenu informacija s obzirom da Tužilaštvo BiH vodi istragu u aferi “Respiratori”.

Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo, na temelju medijskih objava, sukladno svojoj nadležnosti, formiralo je predmet koji se odnosi na pismo doktora sa KCUS, o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. Covid odjela, u kojem će postupati u narednom periodu.

Na sastanku je dogovoreno da će Tužiteljstvo BiH i Tužiteljstvo KS, u okviru navedenih predmeta, žurno djelovati koordiniranim aktivnostima, te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od Covid 19.​