U nedjelju 2. maja počinje obilježavanje Dana Općine Centar

U nedjelju 2. maja počinju Dani Općine Centar koji će trajati sve do 9. maja 2021. godine.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, te mjere ograničenja, na osnovu odluke Organizacionog odbora, ovogodišnji Dani Općine Centar će biti obilježeni u skladu sa trenutnom situacijom i uz poštivanje svih mjera koje su izrekli nadležni.

Tako će u nedjelju 2. maja u 9.10 sati biti položeno cvijeće na mezarju Kovači, spomen obilježju “Vječna vatra” (9.40 sati), spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva (10.10 sati), spomen obilježju 2. maj u Ulici Obala Kulina Bana (10.40 sati), te spomen obilježju Maloljetnim borcima (11.20 sati).

U ponedjeljak 3. maja u 9.30 sati će biti položeno cvijeće na Grdonju na Maloj kuli, a nakon toga spomen obilježjima “Humka”, te “Blekin potok” u Aleji breza. Na spomen ploči posvećenoj logorašima Nahoreva cvijeće će biti položeno u 10 sati, a nakon toga spomen obilježju Oaza mira kod Pionirske doline.

U 10.30 sati delegacije će položiti cvijeće na spomen obilježju na Šipu, a zatim na Lavu (11 sati), te grobljima Sveti Marko i Sveti Josip. Kod spomen ploče šehidima i poginulim borcima “Zagreb” cvijeće će biti položeno u 11.30 sati, a u 12 kod spomen ploče poginulim policajcima Stanice javne bezbjednosti Centar. U 12.30 sati cvijeće će biti položeno na mostu Suade i Olge, a u 13 sati na spomen obilježju Vraca.

Svečana sjednica Općinskog vijeća će biti održana u utorak 5. maja u 11 sati, dana će biti obilježena i godišnjica Odreda Soukbunar.

U organizaciji Centra kulture i mladih 3. maja će biti upriličena dodjela certificiranih diploma škola i kurseva CKM-a, a 4. maja je planirana promocija knjige “Top 50 lokacija”. U srijedu 5. maja biće upriličena online i uživo baletna predstava “Snježna kraljica”, a u četvrtak predstave “Lijevo desno glumac” i “Međuigre od 0-24”.

U petak 7. maja planirana je sadnja stabla u Hastahani, te dječija emisija “Sarajevo Vas zove”.

U subotu će biti upriličena online radionica na temu “Utjecaj društvenih mreža na mlade”, a u nedjelju 9. maja obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom i izložba posvećena Želimiru Altarcu Čičku.

Objava rezultata i dodjela nagrada fotokonkursa “Boje moga mjesta” je planirano za 10. maj, a u utorak 11. maja će biti održan online i live koncert posvećen Đorđu Balaševiću, saopćeno je iz općine Centar.