U Zetri od srijede počinje masovna imunizacija, na raspolaganju oko13.000 vakcina

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Haris Vranić danas je sa delegacijom obišao prostore za masovnu vakcinaciju u sarajevskoj dvorani Huan Antonio Samaranch (Zetra), a danas je održan trening i obuka osoblja.

Masovna vakcinacija počinje u srijedu.

Mi smo već dali input ZZO koji je obavijestio porodične ljekare da se ovi svi obavijeste, koji su preko 75 godina. Trenutno imamo oko 7.500 prijavljenih iznad 75 godina. Mislimo da ih ima više i čekat ćemo naredni period da se prijave. Mislim da će doza vakcina biti dostatna za prijavljene. Iz Srbije smo dobili 10.000 doza Astra Zeneca uz obećanje da će doći i narednih 10.000 za revakcinaciju. Imamo na raspolaganju AZ i Sinovac, iz Turske. Jutros su me zvali iz Ministarstva bezbjednosti, dobili su 10.000 doza vakcine Sinovac”, kazao je Vranić.

Vakcinacija će trajati otprilike 20-25 minuta po osobi.

Svi koji budu na prijemnom punktu, važno je da kažu da li imaju alergijske reakcije ili bolesti. Dobro je zabilježiti da se prijave bolesti koje neko ima. Za cijeli proces treba nekih 20 minuta. Dok se prijavi, spremi, te period poslije vakcinacije. Otprilike 25 minuta po osobi“.

Svi koji se vakcinišu imat će svoj bar code koji se pohranjuje u serveru ZZO KS gdje će biti upisana vrsta vakcine, vrijeme i odakle je uzeta.

Svaki dan tokom vakcinacije u Zetri će biti 125 medicinara, 10 ljekara i dva IT inžinjera.

Kanton Sarajevo je potpisao ugovor sa ruskim Sputnikom i 200.000 vakcina se očekuje krajem maja ili početkom juna kada bi trebala početi istinska masovna vakcinacija.