Uposlenicima Općine Stari Grad održano predavanje o važnosti vakcinisanja

S ciljem podizanja svijesti o važnosti vakcinisanja i svim benefitima koje vakcinisanje nosi, uposlenicima Općine Stari Grad Sarajevo održano je informativno predavanje pod nazivom “Imunizacija protiv Covid-19”.

Predavanje je održao mr.sci.dr Begler Begović, šef Odjeljenja kliničke farmakologije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

“Živimo najnapredniji oblik digitalnog doba i naprosto smo svakog trenutka ‘bombardovani’ raznim informacijama, a većina njih se uglavnom tiču pandemije korona virusa. Od početka vakcinacije pojavilo se mnogo netačnih informacija koje se prenose medijima“, kazao je na početku dr Begović.

Prezentacija je objedinila zvanične informacije o virusu SARS-CoV-2, koje su objavile relevantne svjetske zdravstvene organizacije, institucije i stručnjaci.

Prema tim podacima, čak 81% zaraženih ovom infekcijom imaju blage ili nikakve simptome bolesti, 14% zaraženih vrlo teške simptome, a 5% zaraženih su kritični i te osobe trebaju liječenje u intenzivnim jedinicama. Kod 2,3% zaraženih, ova infekcija uzrokuje smrt. Također, u 10 do 30% slučajeva nakon infekcije se javljaju post covid simptomi kao što su umor, poremećaj mirisa i okusa, malaksalost, poremećaj pamćenja i koncentracije, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolje, gubitak kose i drugi.

Prednosti vakcinacije protiv COVID-a 19

Dr. Begović je spomenuo da je trenutno u svijetu proizvedeno, odobreno i pušteno u opticaj nekoliko vrsta cjepiva protiv COVID-a 19.

“To su Oxford/AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sputnik, Pfizer/BioNTech, Moderna, Novax i Sinovac. Sve imaju drugačiji sastav i mehanizam djelovanja, ali prema zvaničnom mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije potencijalna dobrobit nadilazi rizik“, posebno je naglasio dr. Begović.

U praksi to znači da imunizacija protiv ove infekcije u većini slučajeva znači izbjegavanje teških i fatalnih posljedica. Svi lijekovi, uključujući i vakcine, imaju svoje rizike i koristi. Bilo kakve nuspojave su obično blage i mogu trajati samo nekoliko dana. Neke od uobičajenih privremenih nuspojava vakcina protiv COVID-19 uključuju bol na mjestu uboda, temperaturu ili bolove u mišićima.

Kao praktičan primjer koristi imunizacije protiv COVID-a 19 dr. Begović je naveo Izrael.

“Pred sami kraj prošle godine po zvaničnim svjetskim brojkama i podacima, Bosna i Hercegovina je imala znatno manji broj zaraženih i umrlih od Izraela. Mnogi znaju da je ta država već tada počela sa masovnom vakcinacijom svog stanovništva. Ukoliko se danas ponovo poredimo sa Izraelom, kod nas su negativne brojke veće za nekoliko puta”, zaključio je dr. Begović, te poručio da se svi strogo pridržavamo higijensko-epidemioloških mjera zaštite protiv ove vrlo opasne bolesti.

Predavanje je održano u organizaciji općinske Službe civine zaštite i prisustvovalo mu je 30 uposlenika, uz poštovanje higijensko-epidemioloških mjera.

Planirano je da svi uposlenici Općine Stari Grad poslušaju ova predavanja u narednim danima, u grupama po 30 osoba u skladu sa propisanim mjerama, navode iz Općine Stari Grad.