USS Johnston: Konačno viđen najdublji poznati brodolom

Podmornica je zaronila do najdubljeg svjetskog brodoloma.

Brod je stigao do USS Johnston, koji leži 6,5 km (4 milje) ispod valova u Filipinskom moru u Tihom okeanu.

Istraživači su proveli nekoliko sati istraživajući i snimajući olupinu tokom niza zarona.

Razarač američke mornarice, dug 115 metara, potonuo je tokom bitke kod Samara 1944. godine nakon žestoke bitke s velikom flotom japanskih ratnih brodova.

Victor Vescovo, koji je vodio ekspediciju i pilotirao podmornicom, rekao je: “Olupina je toliko duboka pa je dolje vrlo malo kiseonika, a iako je malo onečišćenja iz morskog života, izuzetno je netaknuta, osim štete koju je zadobila tokom bijesne borbe“.

Ostaci USS Johnston prvi put su otkriveni 2019. godine, a dijelovi razarača snimljeni su vozilom na daljinsko upravljanje (ROV), piše BBC.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ali veliki dio olupine ležao je dublje nego što je ROV uspio doći, pa je za ovu ekspediciju postavljena podmornica nazvana DSV ograničavajući faktor.

Bilo je potrebno nekoliko ronjenja da se preseli olupina USS Johnstona, ali tada su Victor Vescovo, zajedno s inženjerom Shaneom Eiglerom u jednom ronjenju i pomorskim historičarom Parksom Stephensonom u drugom, mogli provesti vrijeme istražujući i snimajući razarač.

Vescovo je kazao da je broj trupa – 557 – bio jasno vidljiv s obje strane pramca, a dvije pune kupole s oružjem takođe su bile netaknute.

Foto: BBC
Foto: BBC

Revolverske kupole su upravo tamo gdje bi trebale biti, čak pokazuju u ispravnom smjeru za koji vjerujemo da su trebali biti, jer su nastavili pucati sve dok brod nije pao“, objasnio je.

I vidjeli smo dvostruke torpedne nosače nasred broda koji su bili potpuno prazni jer su sva torpeda gađali Japance“.

Tokom ekspedicije nisu pronađeni ljudski ostaci ili odjeća, a tim je položio vijence prije i nakon ronjenja.