Vakcinacija u Indiji protiv koronavirusa prelazi 100 miliona doza

Indija kaže da je postala “najbrža zemlja na svijetu” koja je primijenila više od 100 miliona doza vakcina protiv koronavirusa usred smrtonosnog drugog vala infekcije.

Postignuće je postigla za 85 dana, dok je SAD-u trebalo 89 dana, a Kini 102 dana, kazali su iz ministarstva zdravlja.

Ali zemlja je u nedjelju izvijestila o rekordnom dnevnom porastu od preko 150 000 slučajeva – i više od 800 novih smrtnih slučajeva.

Treća faza – koja je započela 1. aprila, otvorena je usred naglog porasta slučajeva koronavirusa. Tada se svakodnevno prijavljuje u prosjeku više od 90.000 slučajeva.

Indija je 4. aprila postala druga zemlja nakon SAD-a, koja je jednom prijavila 100.000 novih slučajeva. Više od polovine njih potvrđeno je u Maharashtriju, kojem je glavni grad najveći indijski grad Mumbai.

Broj slučajeva u Indiji naglo je opao u trenutku kada je početkom ove godine počeo cijepiti ljude. Svakodnevno dodaje ispod 15.000 infekcija. Ali slučajevi su u martu počeli ponovo da rastu, uglavnom vođeni lošim protokolima za ispitivanje i traganje i labavošću.

Stručnjaci kažu da drugi indijski val potiče ljude koji su manje oprezni, a vlada miješa poruke.

Od početka pandemije, Indija je potvrdila više od 12 miliona slučajeva i preko 167 000 smrtnih slučajeva. To je treći po veličini infekcije Covid-19 u svijetu nakon Sjedinjenih Država i Brazila.

Kako ide predstavljanje?

Indija je svoju akciju cijepljenja pokrenula 16. januara, ali je bila ograničena na zdravstvene radnike i osoblje na frontu, sanitarni radnik postao je prvi Indijac koji je primio vakcinu.

Od 1. marta kriterijumi prihvatljivosti prošireni su na ljude starije od 60 godina i one koji imaju između 45 i 59 godina, ali i druge bolesti.

Treća faza vakcinacije za sve starije od 45 godina koja ispunjava uslove za pokretanje je 1. aprila.

Državni regulator za lijekove dao je zeleno svjetlo za dvije vakcine – jednu koju je razvila AstraZeneca sa Univerzitetom Oxford (Covishield) i jednom indijskom firmom Bharat Biotech (Covaxin).

Ove sedmice je proizvođač vakcina rekao da su njegovi proizvodni kapaciteti “jako naglašeni” i da “još uvijek nije u mogućnosti da opskrbi svakog Indijca”.

Stručnjaci vjeruju da bi Indija trebala pojačati vakcinaciju u područjima visoke transmisije i u pet država u kojima se održavaju izbori kako bi se spriječilo širenje virusa.

Dr Murad Banaji, matematičar sa Univerziteta Middlesex u Londonu, koji pomno prati pandemiju, rekao je za BBC da se nada da će cijepljenje imati ulogu u kontroli drugog vala.

Ali trenutnim tempom vakcinacija će malo utjecati na usporavanje širenja za mjesec ili dva. Ciljana na najugroženije, međutim, mogla bi brže početi smanjivati ​​broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva”, kazao je za BBC.

Bhramar Mukherjee, biostatist sa Univerziteta u Michiganu, rekao je za BBC da Indija treba davati 10 miliona injekcija dnevno “umjesto da bude zadovoljna s 3 miliona” doza dnevno.

Osjećam se frustrirano što Indija agresivnije nije pokrenula postupak cijepljenja dok je krivulja bila u njezinoj dolini“, rekao je dr. Mukherjee.

Puno je lakše izvesti vakcinaciju kada zaraza nije tako velika. Sad su zdravstveni kapaciteti rašireni između cijepljenja i njege Covid“.

Indija je do sada primijenila više od 100 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

Indija već desetljećima provodi jedan od najvećih svjetskih programa imunizacije koji cijepi desetke miliona, uključujući novorođenčad i trudnice, protiv različitih bolesti.

Stoga su stručnjaci vjerovali da je Indija dobro pripremljena za izazov. Ali usvajanje je bilo sporo zbog skepticizma prema vakcinama, kao i zbog nedostatka svijesti među siromašnima ili u ruralnim područjima.

Mnoge siromašne osobe imaju malo informacija o tome kako se sami registrirati i pristupiti cjepivu besplatno. Osobe koje ispunjavaju uvjete sada mogu rezervirati svoje udarce putem interneta ili ući i registrirati se u centrima za cijepljenje, piše BBC.

Veoma je malo javnih komunikacija za siromašne i radničku klasu u vezi sa vakcinama“, kaže Radha Khan, nezavisna savjetnica koja radi na polju roda, upravljanja i socijalne inkluzije.