Veliki odziv građana za registraciju za vakcinaciju putem mjesnih zajednica

Više od 200 građana prijavilo se za tri dana putem svojih mjesnih zajednica za vakcinaciju protiv koronavirusa, potvrđeno je iz Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Općina Stari Grad obavijestila je građane 15. aprila da, na osnovu poziva upućenog iz Doma zdravlja Stari Grad, otvara mogućnost registracije za vakcinaciju putem mjesnih zajednica. Sekretari mjesnih zajednica stoje na raspolaganju građanima svakodnevno (do 30.04.2021.godine) od 13-16,00 sati da u njihovo ime izvrše registraciju.

Radi se o građanima starije životne dobi koji nemaju mogućnost da se sami prijave putem viber aplikacije –eVakcina za registraciju vakcinacije protiv Covid 19.

Kako su nam kazali iz Službe, sekretari mjesnih zajednica su postavili obavještenja kojima se građanima ukazuje na ovu mogućnost, a za samo tri dana odziv je bio veoma veliki. Mahom se radi o starijim osobama koje ne znaju koristiti modernu tehnologiju ili ne raspolažu mobitelima i aplikacijama. Primjera radi, u mjesnu zajednicu Medrese za pomoć pri registraciji obratila se osoba koja je 1934. godište, što znači da ima 87 godina, te nema nikakvu drugu mogućnost za registraciju osim ove.

Da bi se građani registrovali putem mjesnih zajednica potrebno je samo da sa sobom ponesu ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu. Sekretari evidentiraju sve građane koji im se obrate, a spiskovi će biti dostavljeni Domu zdravlja Stari Grad na dalju obradu i postupanje.

Kako su najavili u Vladi Kantona Sarajevo, masovna imunizacija u KS počinje sutra, 21.aprila u Olimpijskoj dvorani Zetra gdje će se prvo vakcinisati osobe starije od 75 godina.

Za početak će biti aktivno oko 30 boksova, a kako budu pristizale naredne količine vakcina iz COVAX sistema, tako će se povećavati i broj boksova za vakcinaciju građana u Kantonu Sarajevo. U ovih 30 boksova, u dvije smjene će biti vakcinisano oko 2.000 građana za jedan radni dan, od 08-20,00 sati. Također je najavljeno da će se za vakcinaciju koristiti doniranih 20.000 vakcina iz Srbije i 3.000 kineskih vakcina.

Osoba starijih od 75 godina u KS ima 28.000, a od toga se 6.600 prijavilo za vakcinaciju putem viber aplikacije. Ukupno se za vakcinaciju u KS dosad prijavilo više od 60.000 građana, saopćeno je iz Općine Stari Grad.