Video/ Upoznajte Yahya Jana, arhitektu koji gradi najviši hotel na svijetu, Ciel Tower

Ako pogledate prema Dubaiju, vjerojatno ćete se diviti djelu Yahya Jana.

On je predsjednik i direktor dizajna firme za arhitekturu i inženjering NORR, koja stoji iza nekih od najpoznatijih gradskih znamenitosti, uključujući hotele Atlantis i Shangri-La.

Sada radi na jednoj od svojih najambicioznijih kreacija. Budući da će biti završen 2023. godine, Ciel Tower imat će više od 1.000 soba i apartmana raspoređenih na 82 sprata – a na oko 1.200 stopa (365 metara) visine, postat će najviši hotel na svijetu.

Strastveni projekat

Jan je za taj projekat dobio zadatak da projektuje neboder na trokutastom zemljištu u Dubai marini površine samo 2.500 kvadratnih metara – malo za zgradu te visine.

To je svojstvo koje je vrlo komprimirano“, rekao je. “To je poput onoga s čime biste se suočili na Manhattanu ili u Londonu. Ograničenja su bila ogromna, a opet morali smo to učiniti”, rekao je.

Staklena osmatračnica pružit će pogled na grad od 360 stepeni, kao i na obalu i znamenite znamenitosti kao što je umjetno ostrvo Palm Jumeirah, prema programeru The First Group. Posjetitelji će moći razgledati i krovni bazen i restorane.

Foto: Screenshot
Ciel Tower

Osim što privlači čula, projekt je i energetski učinkovit, a koristi 25% manje energije za klimatizaciju nego što je tipično za slične zgrade, rekao je Jan.

Ovaj projekt se ne odnosi samo na arhitekturu. Radi se na udruživanju arhitekture i inženjerstva,” dodao je. “Zbog toga toliko volim projekt. To je… moja strast, približavanje znanosti i umjetnosti.”

Dvanaest spratova je završeno, ali čak i toliko daleko od zgrade, Jan je rekao da ostaje “izuzetno uključen” u posao. “Kada dizajnirate tako složen projekt kao što je Ciel, nikada ne možete iznevjeriti svoju stražu, nikada ne možete reći da je kraj“, rekao je. “To je kontinuirani proces.”

Produženi boravak

Kad je Jan prvi put stigao u Dubai 1996. godine, nije ni slutio da će ostaviti takvo nasljeđe, dizajnirajući neke od najpoznatijih uredskih zgrada u gradu, stambene kule i tržne centre.

Odrastao je u Karachiju u Pakistanu i preselio se u SAD sa 18 godina na stipendiji. Nakon studija strukturnog inženjerstva na Princetonu, magistrirao je arhitekturu. Nakon toga, Jan je devet godina radio u SAD-u i nije namjeravao otići dok nije dobio ponudu za posao kao stariji dizajner koji radi u uredu i hotelskom kompleksu Emirates Towers.

Sad kad ima 57 godina, rekao je da nikada nije planirao ostati u UAE tako dugo.

Prošlo je nevjerovatnih 25 godina u Dubaiju“, rekao je. “Zanosio sam se uzbuđenjem ovdje”.

Što se tiče Ciel Tower-a – nazvanog prema francuskoj riječi za nebo – Jan se nada da će se na njega gledati kao na bezvremenski, poput Empire State Buildinga ili Chrysler Buildinga u New Yorku.

Razlog zbog kojeg mi se sviđa činjenica da se zove Ciel je taj što vjerujem u naš vlastiti život da je nebo granica, a to je sigurno slučaj u mom vlastitom životu“, rekao je. “Imao sam priliku rasti, raditi stvari za koje nisam mislio da ću ih imati priliku. Dakle, bilo je nevjerovatno”, piše CNN.