Vlada KS ove godine ne subvencionira kupovinu stanova, već gradi stambene jedinice za mlade

Vlada KS neće više dodjeljivati subvencije od 10.000 KM mladima za kupovinu stanova, potvrdilo je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u odgovoru zastupnici u Skupštini KS Admeli Hodžić.

Ona je uputila inicijativu da se rebalansom Budžetom za 2021. godinu izdvoji milion KM za subvencije mladima, kao i da se onima koji su kupili stan u 2020. godini u većoj vrijednosti od 100.000 KM omogući subvencija.

Vlada KS je u 2020. godini donijela odluku da subvencije mogu dobiti mladi koji su kupili stan u vrijednosti do 100.000 KM.

Hodžić podsjeća da se su subvencije mladima isplaćivale posljednje četiri godine, te da je uskraćivanje subvencije u vrijeme pandemije kada stanovništvo gubi posao i sve teže vraća kredite neetično, nepopularno i neumjesno, a da nije izvršena analiza efekata.

Ministar Enver Hadžiahmetović u odgovoru zastupnici Hodžić navodi da će se subvencioniranje mladih voditi u saradnji sa Kantonalnim stambenim fondom kroz izgradnju novih stambenih jedinica za mlade koji će im biti dostupni pod povoljnijim cijenama kvadrata i povoljnijim kreditnim zaduženjem. Predviđena sredstva za tu namjenu su 4.188.071 KM.

Što se tiče omogućavanja subvencije za mlade koji su stan kupili 2020. godine, a koji je skuplji od 100.000 KM, a koji se nisu mogli prijaviti zbog odluke Vlade KS, ministar je istakao da ukoliko Vlada bude u mogućnosti može rebalansom planirati sredstva za tu namjenu.