Vlada RS ne odustaje od pisama koja ne piju vode u UN-u

Radovan Višković, premijer RS je u ime Vlade RS uputio izještaj u kojem je iznio niz kritika na rad visokog predstavnika Valentina Inzka, kao i njegovih prethodnika.

U izvještaju se tvrdi kako su visoki predstavnici uporno ignorisali svoj mandat, koji bi, kako to misle vlasti u RS-u, trebao biti samo u pomaganju stranama u BiH da rješavaju poteškoće koje nastanu u provedbi civilnog dijela Dejtonskog sporazuma.

Srećom, povratak bivše diktatorske prakse visokog predstavnika je nemoguć zato što je danas rašireno shvatanje – i u BiH i izvan nje – da su takva ovlaštenja nezakonita, nelegitimna i kontraproduktivna. Svaki pokušaj visokog predstavnika da vrati diktatorsku prošlost samo bi pokazao nemoć OHR-a“, piše u izvještaju, čije su dijelove objavile Nezavisne novine.

Vlada RS-a u svom izvještaju tvrdi kako su svi dosadašnji visoki predstavnici pomagali Bošnjacima u uspostavljanju unitarne BiH. Također, tvrde kako je postojanje visokog predstavnika i prepreka na evropskom putu BiH.

Sve dok BiH ima stranog nadzornika – visokog predstavnika i Ustavni sud s tri mjesta rezervisana za strance ostaće protektorat, a ne država punog suvereniteta koja je kvalifikovana za članstvo u EU, kako su to već konstatovali zvaničnici EU”, navedeno je u izvještaju.

U dobro poznatom maniru Milorada Dodika, u izvještaju se tvrdi kako “provokatiovna politička retorika” ne predstavlja opasnost po BiH, nego dolaze od onih koji bi, aludirajući na sve probosanske snage u zemlji, da ukinu mehanizme zaštite nacionalno vjerskih identiteta.