Vlada TK: Podrška Crvenom krstu je civilizacijska obaveza

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Kadrijom Hodžićem, danas je posjetila prostorije Crvenog krsta Tuzlanskog kantona.

Ovom prilikom prezentiran je rad i aktivnosti Crvenog krsta, programska usmjerenja te uopće misija ove, kako je mnogi karakterišu, najhumanije nevladine organizacije.

“Crveni krst je posebno prepoznat u kriznim situacijama, te su njihovi djelatnici i tokom pandemije dali veliki doprinos zaštiti i pružanju pomoći građanima. Samo u okvirima ovih, posljednjih u nizu aktivnosti Crveni krst Tuzlanskog kantona je, između ostalog, angažirao preko 50 profesionalaca i više od 100 volontera. Tokom prošle godine smo pružili 7.820 usluga našim građanima, distribuirali smo više od 1.500 prehrambenih paketa, 3.000 higijenskih paketa i više od 20.000 komada ili litara sredstava za zaštitu i samozaštitu“, kazala je danas sekretar Crvenog krsta Tuzlanskog kantona Merima Sarajlić.

Tokom sastanka ukazano je i na izazove s kojima se Crveni krst susreće u svom radu, a to se najviše odnosi na probleme sa konstantnošću finansiranja.

“Dati podršku Crvenom krstu je civilizacijska obaveza svih nas. Lično, kao premijer, ali i Vlada u cjelosti izuzetno cijenimo rad i aktivnosti Crvenog krsta. Današnja posjeta sigurno nije naš jedini sastanak i učinit ćemo sve sto je u našim kapacitetima da Vam pružimo podršku kakvu uistinu zaslužujete. S druge strane samo vaše postojanje i konstantno prisustvo i spremnost je podrška za nas”, kazao je danas premijer Hodžić.

Članovi Crvenog krsta danas su izrazili zadovoljstvo posjetom Kantonalne vlade, te su istaknuli da možda ne uspijevaju odgovoriti na sve zahtjeve ali se izuzetno trude da budu spremni odgovoriti na izazov koji se ispred njih stavi.

Današnjem sastanku u ime Crvenog krsta TK, pored sekretara Merime Sarajlić, prisustvovali su projekt koordinatorica Tanja Bijedić i volonter dr. Mensur Hadžibeganović, dok su uz premijera Hodžića, delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona činili ministri finansija i rada, socijalne politike i povratka Vedran Lakić i Esad Džidić, te savjetnik premijera TK Miralem Nuhanović.