Zemir Čaušević: Mašina za mljevenje mesa, mnogo gadan izum

Kamaru Usman poznatiji kao “Nigerijska noćna mora” je brutalno nokautirao Masvidala u glavnoj borbi večeri te odbranio pojas prvaka velter kategorije na UFC 261 priredbi koja se održala u Jacksonvilleu na Floridi.

Usporediti ovog čovjeka sa mašinom bi bila velika uvreda za njega. Trenutno u njegovoj kategoriji nema niti jedan dovoljno spreman borac koji bi ga mogao bar malo ugroziti.

Ima jake udarce, jako dobru tehniku hrvanja i zna primiti udarac. Kamaru je definitivno apsolutni vladar velter kategorije.

Foto: Facebook
Masvidal u carstvu snova

Viša srednja klasa

Kamarudeen „Kamaru“ Usman je rođen 11. marta 1987. godine u Auchi, Nigerija. Mama je bila domaćica, a otac je bio vojnik i služio je svojoj državi.

Mali Usman je zajedno sa svojim mlađim bratom Mohammedom i sestrom živio jedan farmerski život. Kilometrima daleko su išli da donesu vodu u svoje selo, a i radili su na farmi svoje porodice. Ipak njegov otac je želio da proba živjeti američki san i seli se tamo da bi studirao farmaciju.

Nedugo poslije toga otac dovodi čitavu porodicu u SAD. Mali Kamaru je imao 8 godina kada je napustio svoju rodnu Nigeriju.

Foto: Instagram
Fotografija mladog Kamarua (krajnje desno) sa majkom, braćom i sestrom

Čudo od djeteta

Usman se našao u novom svijetu, bilo je to veliko iskušenje za njega. Nije dobro poznavao jezik, morao se prilagoditi američkoj kulturi, morao je da počne sve na novo.

Pohađao je srednju školu Bowie u Teksasu, Kamaru je imao san da igra američki nogomet i trudio se da postane dio prve ekipe. Međutim povreda ga je udaljila od toga i on u potpunosti mijenja svoju profesiju i otkriva hrvanje.

Početak je bio težak, Kamaru je znao biti pretučen od strane čak i djevojčica, ali nije ga to omelo i tražio je način kako da napreduje. Pošto je njegov trener imao problema da izgovori njegovo ime Kamarudeen, dobio je nadimak „Marty“ koji ga je pratio u čitavoj njegovoj amaterskoj karijeri u hrvanju.

Krenulo ga je, postavio je impresivan rekord od 53 pobjede i 3 poraza u hrvanju i bio je treći na državnom prvenstvu u Teksasu.

Foto: Instagram
Kamaru Usman u srednjoj školi

Nakon jako uspješne srednje škole Usman upisuje fakultet. Godinu dana se hrvao na Univerzitetu William Penn u Iowi, ali 2007. godine mijenja fakultet.

Usman je bio kvalifikator NAIA nacionalnog turnira ali nije mogao pristupiti turniru zbog snježne oluje. Njegov tim je otišao bez njega i na taj način su mu slomili srce. Kad ovakvom čovjeku slomite srce mnogi ljudi budu povrijeđeni. Kamaru mijenja fakultet, upisuje Univerzitet u Nebraski, završava ga sa rekordom od 44-1 i 30 uzastopnih pobjeda.

Kome trebaju izdajice iz Williama Penna?

Foto: Instagram
Hrvanje na fakultetu

Zlatni olimpijski snovi

Kamaru se nakon fakulteta usmjerio na hrvanje slobodnim stilom i imao san da bude dio olimpijskog tima.

I ako je 2010. godine ispunio sve norme povrede su ga zaustavile i ugasile njegov olimpijski san. Kamaru odustaje od medalje na OI. Bio je jako dobar hrvač ali njegove mogućnosti da živi od sporta su bile minimalne, pa se on bazira na mješovite borilačke vještine (MMA).

Imao je sve što je potrebno samo mu je trebao strašan nadimak da još više prepadne svoje protivnike. Bivša zvijezda NFL-a Christian Okoye poznatiji kao „Nigerijska noćna mora“ daje Usmanu svoj blagoslov da koristi njegov nadimak. Neka noćna mora započne!

Foto: Instagram
Početak MMA karijere

Noćna mora i paraliza sna

Noćna mora je počela 2012. godine kada je Usman imao svoj debi u MMA svijetu. Lagano bez ikakvih problema pobijedio je Davida Glovera i počeo svoj vrtoglavi put ka vrhu. Ipak druga borba je na kratko prekinula noćnu moru i uspostavila mirne snove. Jose Caceres je jedini čovjek koji je nanio poraz Usmanu u njegovoj karijeri. Ova borba je bila najlošije izdanje Nigerijca od kako se bavi sportom. Ali ovo je samo ojačalo Usmana i on je napredovao jako brzo.

Nanizao je par pobjeda i ostvario rekord od 5-1, te 2015. porazio Haydera Hassana i sklopio ugovor sa UFC-om. Čim je stavio svoj potpis na ugovor znao je šta želi. Titulu velter kategorije koju je držao Tyron Woodley. Morao se probiti i dokazati da je on pravi čovjek za pojas. Brutalno bez problema redao je pobjedu za pobjedom i došao na mjesto izazivača.

Na UFC-u 235. Kamaru je pobijedio jednoglasnom odlukom sudija Tyrona i postao prvak velter kategorije, kao i prvi afrički UFC prvak. Od tad niko drugi nije pristupio pojasu osim njega.

Pokušavali su mnogi, Masvidal je probao dva put, Gilbert Burns, Colby Covington ali niko nije mogao ni dotaći pojas. Kamaru je jednostavno mašina koja melje svoje protivnike i tako jako ih udara da jednostavno nemaju nikakve šanse. Toliko je dobar da je nanizao 18 pobjeda za redom i oborio rekord GSP-a koji je prije toga imao 13.

Foto: Twitter
Nigerijska noćna mora

Jako zanimljiv je bio nokaut koji je spakovao Masvidalu. Masvidal je ušao u oktagon sa pričom da se ovaj put dobro spremio da je Usman kukavica i na kraju je poslan na spavanje. Cinično smijanje Masvidala u toku borbe dokazuje samo da je i on bio svjestan da mu ne može ništa. Bam bam, skraćeni kroše, publika u transu, Masvidal u noćnoj mori, Usman sa pojasom u rukama. Jednostavno čovjek tako jako udara, zna primiti udarac i jako je dobar hrvač. Ima sve što mu je potrebno da bude jedan od najvećih UFC boraca ikad.

Foto: Twitter
Kamaru završava Masvidala

Privatno „good guy“

Usman je privatno jako smiren čovjek. Otac je prelijepe kćerkice Samire te smatra UFC hobijem. Ima boraca koji će govoriti kako im je oktagon život i da nema bitnije stvari od toga, on nije takav. Za njega je ovo sve samo hobi kao što je igranje video igrica i slikanje.

Kamaru je jedan od rijetkih boraca koji nema ni jednu tetovažu na svom tijelu, izjašnjava se kao musliman i brine se o svojoj porodici. Za sebe smatra da je jako tiha osoba, jer mu mnogi prijatelji govore da ga uopšte ne čuju kad priča.

Foto: Twitter
Kamaru sa kćerkom

Nigerijska noćna mora će sigurno da vlada velter kategorijom jako dugo, za sad ne postoji borac koji bi mogao da mu stane na drugu stranu oktagona i da izađe kao pobjednik. Velter kategorija se nalazi u noćnoj mori, do buđenja njen vladar je Kamaru Usman.

Foto: Twitter
Kamaru stavlja ocu pojas oko struka