Znači mi da ostanem živa/ U Sarajevu putem mobilnih timova počela vakcinacija starijih od 75 godina

U Kantonu Sajevo prije dva dana počela je masovna vakcinacija starijeg stanovništva.

Danas su mobilni timovi domova zdravlja započeli vakcinaciju na kućnim adresama osoba starijih od 75 godina koje su onemogućene da posjete glavni centar za vakcinaciju

Jedan od mobilnih timova Doma zdravlja “Omer Maslić” čine medicinski tehničar Aldin Subašić i doktorica porodične medicine Meliha Kiseljaković.

Oni u izjavi za BUKU kažu da vakcinacija prolazi bez problema, a do sada su vakcinisali 22 osobe.

Među građanima koji su primili prvu dozu vakcine Sinovak je i Vera Bodnaruk. Za BUKU kaže da je sretna i zahvalna što je pristupila procesu imunizacije.

Vakcina mi znači da ostanem živa“, kaže Vera.

Građani koje posjećuju mobilni timovi prijavili su se za imunizaciju putem aplikacije ili predstavnika Mjesne zajednice.

Doktorica Kiseljaković kaže da su korisnici usluga mobilnog tima uglavnom stariji koji žive na padinskim dijelovima Sarajeva ili su nepokretni.

Kiseljaković kaže da Dom zdravlja “Omer Maslić” ima dovoljno vakcina za sve građane koji će procesu imunizacije pristupiti u kućnim uslovima.

Imamo svu opremu za intubiranje, kisik i antišok terapiju u slučaju alergijske reakcije“, kazala nam je dr. Kiseljaković.

Imali smo i slučajeva da su građani odbili primiti vakcinu, očigledno je da ih je putem mobilne aplikacije prijavio neki član porodice“, kaže ova doktorica.

Dodaje da su građani zahvalni a da se na području opštine Novo Sarajevo za vakcinaciju putem mobilnih timova prijavilo 160 osoba. Prijave za ovaj oblik vakcinacije i dalje su u toku.

Do kraja prošle sedmice, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, vakcinisano je više od 33.000 osoba, među kojima nisu građanim vakcinisani u Srbiji.