Porodica Mirvić sa Sedrenika uputila pismo zahvalnosti za pomoć i podršku

Nisu rijetke situacije da građani općine Stari Grad za podršku i pomoć koju su dobili od svoje lokalne zajednice i općinskog načelnika upute riječi i pisma zahvalnosti, a jedno takvo pismo prethodnih dana stiglo je sa Sedrenika od porodice Mirvić.

“Tragom onoga što su napisali, posjetili smo ovu porodicu i razgovarali sa njima.

Dočekali su nas supružnici Mirzeta i Vezir, te njihova kćerka Edina koja boluje od cerebralne paralize. Već 31 godinu ovi požrtvovani roditelji brinu se i paze na Edinu, koja dane provodi sjedeći u kući ili u invalidskim kolicima. Teška je njihova životna priča, ali nisu posustajali i hrabro su išli kroz život, a pomoć od svoje lokalne zajednice dobili su uvijek kada im je bila najpotrebnija”, saopćili su iz Općine Stari Grad.

Onaj koji je uvijek imao razumijevanja za njihove zahtjeve i potrebe je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i zbog toga su imali potrebu i iskrenu želju da njemu lično upute pismo zahvale.

Ono što je ovoj porodici bilo prijeko potrebno, imajući u vidu Edinino stanje, je pristupni put-staza za invalidska kolica kako bi se Edini olakšalo kretanje iz kuće.

Pomoć za izgradnju rampe tražili smo godinama od svih drugih. Bilo je obećanja raznih, ali ljudskost načelnika Hadžibajrića me oduševila. Kada smo se prvi put obratili načelniku, on nam je odmah pomogao, bez razmišljanja“, ispričala je Mirzeta, koja je također lošeg zdravstvenog stanja, srčani je bolesnik, a imala je i karcinom. Do izgradnje pristupne staze Edina je bila primorana da vrijeme provodi u kući.

Edinin otac Vezir je pojasnio kako je prije bilo teško Edinu uopšte izvesti van kuće.

Mirzeta i ja morali smo je stavljati u deku kako bismo je izveli barem na terasu. Mirzeta je srčani bolesnik pa nam je i to predstavljalo problem. Sada mogu sam izvesti Edinu u kolicima, a Mirzeta nam pravi društvo. Svakodnevno smo u bašti, idemo u prodavnicu, puno je lakše“, ispričao je Vezir.

Početkom ove godine, porodica Mirvić obratila se za pomoć i prilikom rekonstrukcije grijanja u svojoj kući. Prva adresa kojoj su se obratili je nadležna općinska Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica koja je sa njihovim zahtjevom upoznala općinskog načelnika Hadžibajrića.

Nazvala sam službu, razgovarala sa pomoćnicom načelnika Selmom Velić i ispričala joj naš problem. Zbog mog i Edininog lošeg zdravlja, a i suprugovih godina, morali smo uvesti plinsko grijanje jer smo prošlu zimu baš teško izdržali. Nakon samo dva dana me obavijestila da je načelnik odobrio naš zahtjev i došli su i sve nam završili. Ja još uvijek ne mogu da vjerujem kako se sve ovako dobro završilo i nemam dovoljno riječi da se zahvalim načelniku na svemu što je uradio za nas“, ispričala je Mirzeta.

Općina Stari Grad Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom Hadžibajrićem, nastoji na svaki način olakšati i podržati osobe sa invaliditetom, posebno kada je riječ o omogućavanju nesmetanog kretanja ovim osobama. Upravo iz tih razloga, u više navrata rađene su intervencije u izradi prilaznih staza i rampi za invalide.

Početkom ovog mjeseca izrađen je pristupni put na stepeništu u ulici Save Skarića broj 8 kako bi se olakšao pristup stambenom objektu u kojem živi invalidna osoba, a prošle godine izgrađen je pristupni put/rampa u ulici Ferhadija broj 36 (između Velike avlije i Ferhadije).