Amazon kupio holivudski studio MGM za 8,45 milijardi dolara

Amazon je pristao kupiti historijski MGM studio za 8,45 milijardi dolara.

MGM je jedan od najpoznatijih holivudskih studija, koji je producirao klasične filmove poput Some Like It Hot i Singin ‘In The Rain.

Prodaja će pružiti Prime streaming servisu tehnološkog giganta pristup ogromnom zadnjem katalogu sadržaja.

Izvršni direktor Amazona rekao je u srijedu: “Vrlo je uzbudljivo i pruža toliko mogućnosti za visokokvalitetno pripovijedanje priča“.

Mike Hopkins, stariji potpredsjednik Prime Video i Amazon Studios, dodao je: “Stvarna financijska vrijednost koja stoji iza ovog posla je riznica intelektualnog vlasništva u dubinskom katalogu koji planiramo iznova zamisliti i razviti zajedno s talentovanim timom MGM-a“.

Dogovor će pojačati ponudu Amazon Prime Videa s oko 4.000 filmova, uključujući franšizu Jamesa Bonda i Legally Blonde, kao i 17.000 televizijskih emisija poput TV serije Handmaid’s Tale.

Amazon je u izjavi rekao da će sporazum omogućiti MGM-u, koji je osnovan 1924. godine i prepoznatljiv po svom urlajućem logotipu Lava Lava, “da i dalje rade ono što im ide najbolje odlična priča“.

Amazon želi postati istaknutiji igrač u svijetu zabave, a nema boljeg načina za to nego kupnjom jednog od najpoznatijih filmskih studija u Hollywoodu“, rekao je Jesse Cohen, viši finansijski analitičar u Investing.com.

Ugovor Amazon-MGM dolazi za nekoliko sedmica nakon što se telekomunikacijski gigant AT&T dogovorio oko 43 milijarde dolara da se njegova WarnerMedia jedinica kombinira s Discoveryom kako bi se stvorio novi streaming gigant, piše BBC.