Asocijacija mladih SDA: Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio izvještaj o BiH

Izvještilac za Bosnu i Hercegovinu i zastupnik u Evropskom parlamentu Paulo Rangel izjavio je putem svog službenog Twitter naloga da je ovim činom Evropski parlament dao punu podršku procesu EU integracija Bosne i Hercegovine te pozvao na usvajanje dodatnih reforma sa ciljem sticanja kandidatskog statusa.

Kako su naveli u saopćenju, ključna stavka izvještaja se ogleda u činjenici da izvještaj gospodina Rangela poziva na pluralistički pristup uređenju države uz osiguravanje funkcionalne demokracije gdje su svi građani jednaki, što je i jedno od temeljnih zalaganja i nastojanja Stranke demokratske akcije i predsjednika Bakira Izetbegovića.

Sastanci rukovodstva Asocijacije mladih SDA održani 20. i 21.04.2021. godine, a na kojima je snažno potencirano građansko uređenje Bosne i Hercegovine i jednakost svih njenih građana, te tražena podrška institucija Evropske unije u tom procesu su zasigurno doprinjeli procesu kreacije ali i samog usvajanja ovog dokumenta.

Foto: AM SDA
Foto: AM SDA

Predsjednik Asocijacije mladih SDA Haris Šabanović je pozdravio usvajanje ovakvog dokumenta te ga prepoznao “kao važnu i direktnu podršku procesu eurointegracija koje predvode u svim institucijama kadrovi Stranke demokratske akcije.”

Rakođer, posebno je naglasio činjenicu da sinergično djelovanje iskusnih kadrova SDA pod vodstvom predsjednika Izetbegovića u koordinaciji sa operativnošću i energijom mladih kadrova u Asocijaciji mladih SDA omogućiti će kroz ovu i naredne inicijative da Bosna i Hercegovina bude država gdje su sve njene građanke i građani ravnopravni na svakom njenom pedlju.