Bajramluk: Radost svakog mališana

Muslimani širom svijeta obilježavaju sveti praznik Ramazanski bajram, ali ono što najviše naše mališane obraduje jesu bajram banke ili bajramluci.

Kroz historiju Bajram je bio donositelji sreće, blagostanja i bio je prihvaćen kao dio vlastitog duhovnog nasljeđa i tradicije. Iz kuća se osjećao miris raznih tradicionalnih jela koji se širio mahalama, radost, druženje članova porodica i komšija tokom ovog svetog praznika.

Nešto što je specifično za Bajram jeste i bajramluk, što predstavlja posebnu radost za djecu.

Po običaju, djeca obilaze stariju rodbinu i komšije i tokom posjete dobijaju bajramluk.

To može biti u vidu novca, čokolade ili bombonama. Nekada su bile popularne “šećerke”. Djeca su nekada roditeljima Bajram čestitali ljubljenjem u desnu ruku, a roditelji uzvraćaju djeci ljubljenjem u čelo i darivanjem uz hajr-dovu. Taj običaj se u BiH ponegdje očuvao do danas.

Bajram prelazi granicu života i smrti i postaje univerzalni blagdan čiji se bereket ne prosipa samo na žive muslimane, već u svojoj punini obuhvata i naše dobre prethodnike.

Allah, dž.š., kaže: “Oni koji poslije njih dolaze govore: ‘Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla i ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe prema vjernicima. Gospodaru naš, ti si, zaista, dobar i milostiv’”. (El-Hašr, 10.).

Bajram Šerif Mubarek Olsun!