Barcelona: Homofobični napadi izazvali su negodovanje

Grupa za prava homoseksualaca u regiji Katalonija na sjeveroistoku Španije upozorila je na sve veće incidente homofobije nakon napada u Barseloni tokom vikenda.

Opservatorij protiv homofobije (OCH) rekao je da je pet homoseksualaca ozlijeđeno u tri odvojena napada.

U najozbiljnijem incidentu muškarcu je bila potrebna operacija lica nakon što su on i njegovi prijatelji napadnuti na plaži.

Policija istražuje, ali nije uhapsila, izvijestili su lokalni mediji.

Lokalni političari su na društvenim mrežama osudili napade.

Nikada nećemo normalizirati ovu situaciju“, objavio je na Twitteru šef gradskog vijeća za građanska prava Marc Serra Solé.

Predsjednik OCH Eugeni Rodríguez rekao je da su u incidentu na plaži Somorrostro u Barceloni sudjelovala dva homoseksualna para na koja su nasrnula tri muškarca.

Rodríguez je nazvao ovaj incident “barbarskim” i rekao da raste broj homofobičnih napada.

To je spirala na koju nismo navikli – ekstremnog je nasilja“, rekao je Rodríguez, te dodao: “Užasno je što smo se nakon pandemije našli u ovoj situaciji“.

OCH je do sada ove godine zabilježio 76 takvih napada u Kataloniji.

Ostali homofobični napadi u Barseloni tokom vikenda dogodili su se u okrugu Gracia u subotu ujutro, a drugi kasnije tokom dana u blizini gradskog gledališta, rekao je OCH.

Katalonska ministrica za jednakost, Tània Verge, također je osudila nasilje i objavila na Twitteru da je borba protiv homofobije glavni prioritet njenog resora, piše BBC.