Belgijski farmer slučajno ‘pomjerio’ francusku granicu

Poljoprivrednik u Belgiji izazvao je pomutnju nakon što je nehotice prekrajao granicu zemlje sa Francuskom.

Zaljubljenik u lokalnu historiju šetao je šumom kad je primijetio da se kamen koji označava granicu između dviju zemalja pomaknuo za 2,29 m.

Belgijski farmer, očito iznerviran kamenom na putu svog traktora, preselio ga je unutar francuske teritorije.

Umjesto da izazove međunarodnu galamu, incident je naišao na osmijehe s obje strane granice.

Učinio je Belgiju većom, a Francusku manjom, to nije dobra ideja,” rekao je David Lavaux, gradonačelnik belgijskog sela Erquelinnes, za francuski TV kanal TF1. Takav potez izazvao je glavobolju između privatnih vlasnika zemljišta, naglasio je, a kamoli susjednih država.

Granica između Francuske i Belgije, koja se proteže na 620 km (390 milja), formalno je uspostavljena Sporazumom iz Kortrijka, potpisanim 1820. godine nakon Napoleonovog poraza kod Waterlooa pet godina ranije. Kamen datira iz 1819. godine, kada je granica prvi put označena.

Bio sam sretan, moj grad je bio veći“, dodao je belgijski gradonačelnik kroz smijeh. “Ali gradonačelnik Bousignies-sur-Roc se nije složio“.

Morali bismo izbjeći novi pogranični rat“, rekao je zabavljeni gradonačelnik susjednog francuskog sela Aurélie Welonek za La Voix du Nord.

Lokalne belgijske vlasti planiraju kontaktirati farmera i zatražiti da vrati kamen na prvobitno mjesto. Ako se to ne dogodi, slučaj bi mogao završiti u belgijskom ministarstvu vanjskih poslova, koje bi moralo pozvati francusko-belgijsku graničnu komisiju koja miruje od 1930. godine.

Gospodin Lavaux napomenuo je da bi se farmer mogao suočiti i sa krivičnom prijavom ako je ne ispuni.

Ako pokaže dobru volju, neće imati problema, riješit ćemo to pitanje mirnim putem“, rekao je za belgijsku vijest Sudinfo, piše BBC.