Blinken obećava američku podršku u obnovi Gaze

SAD će pomoći u obnovi Gaze kao dio napora za konsolidaciju prekida vatre između Izraela i palestinskih militantnih skupina, kazao je državni tajnik.

Nakon sastanka s izraelskim premijerom, Antony Blinken rekao je da je potrebno riješiti tešku humanitarnu situaciju kako bi se spriječio povratak nasilju.

Blinken je također ponovio podršku SAD-a pravu Izraela da se brani.

Više od 250 ljudi je ubijeno, od kojih je velika većina u Gazi, u 11 dana žestokih borbi koje su u petak završene primirjem uz posredovanje Egipta.

Do nasilja je došlo nakon višedecenijske spiralne izraelsko-palestinske napetosti u okupiranom istočnom Jeruzalemu, koja je kulminirala sukobima na svetom mjestu koje su poštovali i muslimani i Židovi. Hamas je počeo pucati raketama nakon što je upozorio Izrael da se povuče s mjesta, što je izazvalo uzvratne zračne udare.

Blinken je započeo trodnevno putovanje na Bliski istok u Jeruzalemu susretom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji mu je zahvalio što je “čvrsto podržavao pravo Izraela na samoodbranu” tokom eskalacije.

I mi ćemo dati smisao našoj posvećenosti našoj samoobrani: ako Hamas prekine mir i napadne Izrael, naš će odgovor biti vrlo moćan“, upozorio je gospodin Netanyahu.

Premijer je također rekao da su razgovarali o nadopunjavanju sistema protivraketne odbrane Iron Dome koji štiti Izrael od palestinske raketne vatre i načinima za sprečavanje ponovnog naoružavanja Hamasa.

Gospodin Blinken rekao je da je intenzivna diplomatija američkog predsjednika Joea Bidena iza kulisa pomogla da se postigne prošlotjedni prekid vatre i da “sada vjerujemo da moramo na tome graditi”.

Dodao je: “Znamo da za sprečavanje povratka nasilju moramo koristiti prostor stvoren za rješavanje većeg skupa osnovnih problema i izazova. A to započinje s rješavanjem teške humanitarne situacije u Gazi i započinjanjem obnove“.

Rekao je da će SAD prikupiti međunarodnu podršku oko tog napora, istovremeno dajući svoj vlastiti “značajan doprinos”, uključujući neke koji će biti objavljeni kasnije u utorak.

Također je obećao da će osigurati da Hamas neće imati koristi od pomoći. Hamas su SAD, EU, Velika Britanija i Izrael označili kao terorističku skupinu, piše BBC.