Chelsea drugi put u historiji na tronu Evrope

Fudbaleri Chelseaja drugi put u historiji osvojili su titulu prvaka Evrope, Plavci su večeras u velikom finalu savladali Manchester City rezultatom 1:0.

Pred 16.500 gledalaca na stadionu Do Dragao u Portu vidjeli smo iznenađenje i veliki šok za ekipu Pepa Guardiole koja večeras nije uspjela uzeti “ušati” trofej prvi put u histroji.

Prvu priliku na utakmici imao je Raheem Sterling u osmoj minuti, ali je Edouard Mendy na vrijeme izašao na loptu i pokupio je. Poslije toga uslijedila je mnogo bolja igra Chelseaja.

Tim iz Londona imao je tri velike prilike preko Tima Wernera, ali se Nijemac ponovo ispromašivao, očekivala se kazna, ali City nije imao odgovor.

Ali, u 42. minuti Mason Mount je poslao fenomenalnu loptu za Havertza koji zaobilazi Edersona i dovodi Plavce u vodstvo. To je bio rezultat prvog poluvremena.

Građani su žestok udarac dobili i nakon sat vremena igre kad se povrijedio Kevin De Bruyne, najveća zvijezda tima, u duelu sa Antoniom Rudigerom.

Nakon kontre u 73. minuti, Christian Pulišić je imao šansu da zapečati sudbinu Cityja. Ali, promašio je zicer i ostala je drama.

Do kraja susreta pokušao je Pep Guardiola sa izmjenama nešto da promijeni, ali  nisu dale rezultat. U posljednjim trenucima Riyad Mahrez je imao najbolju šansu za Građane na susretu, ali je njegov šut otišao nekoliko centimetara preko gola. Tako timu iz Mančestera Liga prvaka ostaje nedosanjani san.

Chelsea je nakon 2012. godine sasvim zasluženo ponovo stigao do titule osvajača Lige prvaka.