Da li su mobilni novčanici u istočnoj Africi put u ‘kripto’ budućnost

Prije nego što je počeo koristiti mobilni novčanik na pametnom telefonu, fotograf Paul Mutamba prisjetio se da je tri sedmice čekao da mu se doznakom doplate za njegove slobodne usluge u Ugandi.

Ono što mi se sviđa je pogodnost“, kaže on, dodajući da se nikada neće vratiti tradicionalnim transferima novca sada kada ima pristup digitalnom bankarstvu.

Poput Mutambe, milioni kupaca na kontinentu nastavljaju zaobilaziti bankarske usluge od cigle i maltera, jačajući afričku finansijsku tehnologiju (fintech) i pružajući pristup nebankarima.

U 2020. godini transakcije mobilnog novca skočile su 15%, a podsaharska Afrika činila je gotovo polovinu svih registriranih računa mobilnog novca širom svijeta, prema tijelu mobilne industrije GSMA.

Eversend, financijska usluga samo za mobilne uređaje koju predvodi Uganda, među mnoštvom je aplikacija širom Afrike koje bilježe brzi rast.

Rastemo 30% u bruto prihodu … krećući se oko 5 miliona dolara svakog mjeseca“, kaže suosnivač Ronald Kasendwa.

Međutim, kada je riječ o financiranju mobilnih financija, e-trgovine, pa čak i pothvata kriptovaluta, startupi Ugande fintech zaostaju za onima koji se nalaze u većim tehnološkim čvorištima u mjestima poput Nigerije i Kenije.

Za Kennetha Ntendea, suosnivača ugandskog startupa DusuPay, najveća prepreka je iznalaženje načina za prelazak na sistem plaćanja bez granica.

Afrika je previše usitnjena u svijetu plaćanja“, kaže on.

Ntende iz prve ruke zna potencijal istočne Afrike, ali brine se zbog fintech balona.

Svi pokušavaju iskoristiti priliku, ali samo će najjači … preživjeti“, kaže on.

Za nove vlasnike preduzeća za e-trgovinu poput Sandre Namakule, globalni platni sistemi mogu pružiti rješenja koja mijenjaju život. Uz DusuPay, uspjela je stvoriti vlastitu e-trgovinu, ispunjavati narudžbe od dobavljača u Kini i prikupljati uplate od klijenata iz susjednih zemalja, sve usred pandemije.

S internetskim poslom morate biti što brži i efikasniji“, kaže Namakula.

Kripto investicije postaju mobilne

Internetska ekonomija ili “e-konomija” mogli bi dodati BDP-u regije do 2025. godine do 18025 dolara, navodi se u izvještaju Googlea i Međunarodne finansijske korporacije.

Izglasano je povjerenje tehnološkoj industriji u Africi“, rekao je za CNN šef GSMA-e podsaharske Afrike Akinwale Goodluck.

Vidjeli smo puno inovacija kako izlaze iz Afrike … i ovo privlači interesovanje Twittera, Facebooka i Googlea“.

Budući da je Facebook ove godine otvorio urede u Južnoj Africi i Nigeriji, a Google i Twitter odabrali Ganu za svoje regionalno sjedište, predviđanje osnivača Twittera Jacka Dorseya za 2019. godinu da će “Afrika definirati budućnost” izgleda sve bliže stvarnosti.

Sa sve većom pažnjom na kriptovalutama i trgovanju dionicama u aplikacijama, kompanije, uključujući ugandski Eversend, počele su da nude trgovinu i kripto ulaganja unutar svojih aplikacija.

Kasendwa iz Eversenda kaže da će Afrikanci nastaviti stvarati i usvajati najnoviju tehnologiju, piše CNN.

Ne možete poreći činjenicu da postoji masovno usvajanje kriptovaluta“, kaže on.

Želimo se usredotočiti na to da ljudi mogu obavljati transakcije bez ubijanja njihovih društvenih normi … (dok) grade umreženu zajednicu“.