Dan otpora Roma: Romi imaju tradiciju borbe protiv fašizma

Širom svijeta 16. maj se obilježava kao Dan otpora Roma kada se prisjeća i odaje počast herojima romskog naroda.

Oko 6.000 Roma, muškaraca, žena i djece zatočenih u logoru Auschwitz-Birkenau, prije 77 godina na taj dan, oduprlo se nasističkom planu da budu istrijebljeni, saopćila je Asocijacija mladih Roma “Aksiom”.

Auschwitz-Bikernau, koji je dobio naziv “Ciganski logor”, u tom periodu bio je mjesto gdje Nijemci nisu očekivali otpor, ali ipak 6.000 Roma nije htjelo da napusti svoje drvene barake i da se prepusti u ruke nacista koji su željeli da ih likvidiraju.

Imajući oružje poput drvenih ploča, žice i kamenja pružili su ujedinjen otpor nacističkom režimu.

To je bio prvi organizovani otpor zatočenika u logoru. Nažalost, logoraši su uspjeli da odgode neizbježnu smrt samo na par mjeseci.

Njemački SS je u noći između 2. i 3. augusta te godine likvidirao zatočenike “ciganskog kampa” i više od dvije hiljade i 900 žena, djece, starih i bolesnih Roma i Sinta tokom te noći, prvo je ugušeno u gasnim komorama, a potom spaljeno u krematorijumu.

Iako se sve ovo čini kao daleka prošlost, veliki broj romskih zajednica širom Evrope i dalje je izložen napadima desničarskih i neonacističkih pokreta.

Veliki broj pripadnika ove zajednice ne zna historiju svog naroda i zaboravlja na one koji su se na taj dan suprostavili nacističkom režimu.

Nedostatak muzeja, prostora, školskih udžbenika koji govore o romskoj historiji je jedan od razloga zašto se zaboravlja i baca u zaborav borba romskog naroda.

Iz Asocijacije mladih Roma “Aksiom” nagašavaju važnost zajedničke i ujedinjene borbe protiv diskriminacije, segregacije i svakog pokušaja tretiranja Roma i Romkinja kao građana i građanki drugog reda.

Također, pozivaju vlast u Bosni i Hercegovini da uradi sve da se na dostojanstven način ovaj i svi drugi datumi važni za romsku zajednicu, počnu obilježavati, kako bi se sačuvali od zaborava.

Romi imaju tradiciju borbe protiv fašizma i mi smo danas ponosni na ovu tekovinu koja je nakon Drugog svjetskog rata ujedinila Evropu i čiji smo neodvojivi dio“, dodaju iz te asocijacije.