Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope: Položeno cvijeće kod Vječne vatre i na spomen obilježju “Vraca”

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, delegacija Općine Stari Grad Sarajevo položila je danas cvijeće i odala počast na spomen-obilježju “Vječna vatra” i spomen obilježju “Vraca”.

Ove godine obilježava se 76. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 71 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije, ali zbog pandemije koronavirusa, bez velikih manifestacija i svečanosti.

Delegaciju Općine Stari Grad činili su pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović, pomoćnica načelnika za finansije Edina Osmanagić, po ovlaštenju općinskog načelnika pomoćnica načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove Alija Švraka, te savjetnik načelnika za pitanja boraca Samir Muhić. Među delegacijama koje su odale počast bili su i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, delegacije Gradske uprave, Vlade Kantona Sarajevo, gradskih općina, međunarodnih organizacija, te antifašistička udruženja.

Dan pobjede nad fašizmom

Deveti maj se širom svijeta proslavlja kao Dan pobjede nad fašizmom ili Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu jer je tog dana 1945. godine potpisana bezuvjetna kapitulacija nacističke Njemačke.

U ime Njemačke akt je potpisao feldmaršal Wilhelm Keitel, u ime Sovjetskog saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Arthur Tedder.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina učestvovala je 61 država i blizu 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi.

Bosna i Hercegovina je, nažalost, jedina država u Evropi koja je nakon holokausta doživjela genocid.

Dan Evrope

Osim Dana pobjede nad fašizmom i nacizmom, 09. maj se obilježava i kao Dan Evrope. Prije 71 godinu neposredno poslije Drugog svjetskog rata, u vrijeme kada je još vladalo duboko nepovjerenje između vjekovnih neprijatelja Francuske i Njemačke, Robert Schuman je objavio dokument koji će ostati zapamćen kao “Schumanova deklaracija“, u kojem je predložio formiranje jedne vrste evropske federacije kao sredstva za očuvanje mira.

Schumanov plan se danas smatra začetkom procesa evropskih integracija, a Schuman ocem današnje Evropske unije. Inicijativi za kreiranje Evropske zajednice za ugalj i čelik priključile su se, pored Francuske i Njemačke, i Italija, Belgija, Danska i Holandija.

Godinu dana kasnije, 18. aprila 1951. godine, potpisan je Pariski ugovor, kojim je osnovana prva od tri evropske zajednice.

Kasnije je, Rimskim ugovorom iz 1957. godine, osnovana Evropska ekonomska zajednica, a potpisivanjem Mastrihtskog ugovora 1992. godine nastala je Evropska unija.

Evropsko vijeće je 1985. godine odlučilo da se dan objavljivanja deklaracije, 9. maj, obilježava kao Dan Evrope, ne samo u EU-u već i širom svijeta.