Drevni rimski kupališni kompleks otkriven na plaži u južnoj Španiji

Iz pijeska plaže na jugu Španije iznikao je dobro očuvani kompleks rimskih kupališta.

Istraživači sa Univerziteta Cádiz (UCA) pronašli su dobro očuvane rimske kupke sa zidovima visokim više od 13 stopa na plaži Caños de Meca u španskoj regiji Andaluzija, navodi se u saopćenju univerziteta.

Do sada su iskopane samo dvije prostorije, a većina lokaliteta ostala je netaknuta. UCA je priopćila kako se procjenjuje da se lokacija prostire na 2,5 hektara.

Zidovi dviju iskopanih soba bili su prekriveni pijeskom “nakon njihovog napuštanja u kasnoj antici”, kazali su iz UCA.

U blizini kupališta pronađena je i nešto srednjovekovne keramike iz 12. i 13. veka.

Na odvojenom UCA iskopavanju na Andaluzijskom rtu Trafalgar, pronađeno je najmanje sedam rimskih bazena za soljenje – koji se koriste za očuvanje hrane, čija je dubina bila između 5 i 6,5 stopa.

UCA je rekla da su u dva bazena pronađeni “ostaci rimskih rezervata”.

Kao i rimski artefakti, otkrili su i netaknutu pretpovijesnu grobnicu na mjestu Rt Trafalgar.

Univerzitet je rekao da je groblje staro 4.000 godina i da sadrži ostatke nekoliko osoba.

“Divno je”, rekla je Patricia del Pozo, ministrica kulture Andaluzije, dodajući da su iskapanja pokazala da je regija “nevjerovatno atraktivno područje za sve vrste civilizacija, što nas obdaruje nevjerovatnom istorijom”.

Prošle godine vlasti su nehotice otkrile kolekciju drevnih rimskih kontejnera, nazvanih amfore, dok su pregledavale trgovinu morskim plodovima u Alicanteu, na istoku Španije.

Policajci su na nalaze skrenuli pažnju španskom Ministarstvu obrazovanja, kulture i sporta, koje je utvrdilo da su kontejneri vjerovatno iz Rimskog carstva i da mogu datirati iz prvog vijeka, piše CNN.