EU je otkrila planove za povratak turista

Komisija EU preporučila je ublažavanje ograničenja za nebitna putovanja iz inozemstva.

Prema tim planovima, svima koji su primili posljednju dozu cjepiva koje je odobrila EU najmanje dvije sedmice prije toga, bit će dozvoljeno putovanje.

Vrijeme je za oživljavanje turističke industrije EU i za ponovno uspostavljanje prekograničnih prijateljstava – sigurno“, tweetala je predsjednica EU komisije Ursula von der Leyen.

EU trenutno dozvoljava samo nebitna putovanja iz sedam zemalja.

Ali prijedlozi će sadržavati i “hitnu kočnicu” koja omogućava državama članicama da brzo ograniče putovanje kao odgovor na nove varijante ili pogoršanje zdravstvene situacije u zemljama koje nisu članice EU. Ovo bi se pregledalo svake dvije sedmice.

Rasprave o planovima započet će u utorak.

EU je već najavila planove za digitalni certifikat koji bi obuhvaćao sve koji su ili cijepljeni protiv Covid-19, imaju negativan test ili su se nedavno oporavili.

Šta kažu prijedlozi?

Države članice moći će prihvatiti turiste izvan EU-a ako dobiju odobreni ubod, rekla je u ponedjeljak Europska komisija, iako bi se to moglo proširiti i na cjepiva koja su dovršila postupak popisa hitne upotrebe Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Pored toga, djeca koja nisu mogla primiti vakcinu trebala bi moći putovati sa roditeljima sve dok predstavljaju negativan test, iako će po dolasku možda biti potrebna dodatna ispitivanja.

Sve dok se ne pokrene propusnica za cijelu EU, poznata kao digitalni zeleni certifikat, zemlje bi “trebale biti u mogućnosti prihvatiti potvrde iz zemalja koje nisu članice EU na osnovu nacionalnog zakona”, dodala je Europska komisija. Ova odluka bi uključivala “sposobnost provjere autentičnosti, valjanosti i integriteta certifikata i sadrži li sve relevantne podatke”.

Planovi će povećati i prag broja slučajeva u zemljama iz kojih je svako putovanje dozvoljeno – podložno karanteni ili testiranju – sa 25 infekcija na 100.000 ljudi na 100. To je, napominju se u prijedlozima, još uvijek daleko ispod prosjeka EU koji iznosi više od 420 na 100.000.

Koje će vakcine biti prihvaćene?

Do sada je EU odobrila četiri cjepiva: Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca i Janssen / Johnson & Johnson. Svima su potrebne dvije injekcije za maksimalnu zaštitu, osim cjepiva Janssen / Johnson & Johnson od jedne doze.

Isti uboda odobrila je SZO za hitne potrebe, a slična odobrenja za kineske Sinopharm i Sinovac očekuju se narednih dana i sedmica.

Sva tri cjepiva koja se koriste u Velikoj Britaniji – Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca i Moderna – bila bi stoga obuhvaćena novim planovima EU.

Kako će se upravljati certifikatima?

Prošle sedmice su evropski zakonodavci odobrili planove za digitalnu propusnicu za cijelu EU kako bi se putovanje ponovo pokrenulo na vrijeme za ljetne praznike.

Ključ certifikata je QR kod – mašinski čitljiv grafički kod koji se sastoji od crno-bijelih kvadrata – koji sadrži osobne podatke, a Komisija EU kaže da će biti siguran i siguran. Surađuje sa WHO kako bi osigurao da je certifikat priznat i izvan Evrope.

27 država članica također želi uključiti zemlje koje nisu članice EU, kao što su Norveška, Island i Švicarska, a zvaničnici su ranije ove sedmice rekli da bi vakcinisani putnici iz SAD-a možda mogli posjetiti Evropu ovog ljeta.

Međutim, glasnogovornik Evropske komisije rekao je prošle sedmice da s UK nije bilo “nikakvih kontakata” po tom pitanju. Vlada Velike Britanije, koja je nagovijestila da se inozemna putovanja mogu nastaviti od 17. maja, radi na vlastitom digitalnom sistemu za međunarodna putovanja koji bi dokazao vakcinalni status putnika.

Ali praktična zabrinutost oko EU certifikata ostaje, uključujući pitanja koliko dugo traje imunitet nakon infekcije i hoće li biti potrebni dodatni uboda usred brzog širenja zaraznijih verzija Covid-a, piše BBC.