Evropska komisija pokrenula drugi postupak protiv AstraZeneke

Evropska komisija je pokrenula još jedan pravni postupak protiv Astra Zenece kako bi primorala ovu kompaniju da isporuči sve dogovorene doze svojih vakcina protiv COVID-a 19, saopštila je Komisija.

Prema riječima predstavnika za štampu u Komisiji, novim postupkom se traži da se Astra Zeneka primora da isporuči još 90 miliona doza prije jula.

Mi (Evropska komisija) tražimo od sudije da prepozna hitnost situacije i naredi isporuku vakcina. To se može narediti sankcijama, ali naš cilj je da obezbijedimo isporuku, a ne da dođemo do novca ili druge kaznene mjere“, rekao je novinarima portparol Komisije, Stefan De Keersmaecker.

Kazao je da je cilj ovog novog postupka da se obezbijedi isporuka svih doza koje su dogovorene prilikom sklapanja ugovora sa kompanijom Astra Zeneca.

Prema riječima ovog portparola, Komisija želi da sud naredi kompaniji da isporuči 90 miliona dodatnih doza, pored 30 miliona već isporučenih u prvom kvartalu.

De Keersmaecker je precizirao da je proizvođač vakcina protiv COVID-a 19 trebao da isporuči ove doze već u prvom kvartalu ove godine.

Ovo je druga tužba protiv AstraZenece u mjesec dana. U aprilu je Komisija tužila kompaniju, takođe u belgijskim sudovima, zbog nepoštovanja ugovora o snabdijevanju vakcina protiv COVID-a 19.

Evropska komisija nije obnovila narudžbine vakcina od AstraZenece nakon juna.

EU je nedavno potpisala novi ugovor sa kompanijom Pfizer za dodatnih 1,8 milijardi doza vakcina koje na teritoriji EU trebaju stići do 2023. godine.

Ovaj proizvođač se smatra najpouzdanijim partnerom za EU.