FIFA 21 dodala novog igrača u čast tinejdžera nogometaša koji je ubijen prije 15 godina

Kompanija Electronic Arts odala je dirljivu počast mladom nogometašu Kiyanu Princeu, koji je prije petnaest godina na smrt izboden nožem dok je pokušavao prekinuti tuču u školi.

Kiyan je 2004. godine potpisao za Queens Park Rangerse kao junior, a klub mu je planirao ponuditi i profesionalni ugovor.

FIFA 21 dobila je još jednog igrača, što predstavlja neku vrstu spomenika tinejdžeru koji nikad nije dobio priliku pokazati što sve može.

Prince se u igri pojavljuje kao tridesetogodišnji igrač QPR-a, s obzirom da bi u novembru 2020. godine napunio 30 godina.

U intervjuu za BBC, ilustrator Chris Scalf, koji je dizajnirao FIFA Princea, rekao je da nije bio zadovoljan sve dok nije dobio potvrdu od ljudi koji su poznavali mladog nogometaša, a od početka je sarađivao s porodicom i prijateljima.

Stil igre i vještine virtualnog igrača temeljene su na svjedočenjima njegovih bivših saigrača i trenera, piše PC Gamer.

Ubistvo mladog Princea potaknulo je mnoga pitanja o manjkavosti zakonskog uređaja u Britaniji te izravno utjecalo na promjenu britanskog zakona o kupovini hladnog oružja. Danas, nož ne može kupiti osoba mlađa od 18 godina.

Osim toga, Mark Prince, otac ubijenog mladića, 2007. godine osnovao je fondaciju “Kiyan Prince” koja se bori protiv maloljetničkog nasilja i kriminala.