Filip Lobo/ Direktorica Buljubašić gasi budućnost Bordo kluba: Sarajevo će biti, Sabrine su prolazne

Jedno je računati ekonomiju, drugo je, posve drugo ugasti snove stotina dječaka da će jednog dana biti dio bordo ekipe kao što su to njihovi idoli.

Piše: Filip Lobo

Fudbalski klub Sarajevo ugasio je omladinsku školu, temelj budućnosti svakog uređenog i normalnog kluba. Iz Sarajeva kažu ne isplati se, analize pokazale, a analize niko ne vidi osim nadri stručnjaka i umišljene direktorice Sabrine Buljubašić koja zarad vlastitog marketinga ide iz lošeg u gore.

Kakva to analiza pokaže upravi i direktorici FK Sarajevo da omladinska škola nije potrebna, dok istovremeno velikani poput Barecelone, Ajaxa, Milana milione ulažu u razvoj omladinskih ekipe.

Bez analize i profesionalnog fudbalskog iskustva, ali kao old school s tribina i kao zadojeni fudbalski fanatik moram vam reći direktorice Buljubašić da se vi u fudbal i vođenje kluba razumijete kao moja malenkost u astrofiziku. Zato bi najbolje bilo da odete prije nego budete otjerani. A bit ćete prije ili kasnije.

Jer, direktorice Buljubašić već ste pokazali da Vama nije stalo ni do kluba ni do njegovih legendi, navijača i nejgove budućnosti.

Pomenuti evropski velikani ulažu u svoju djecu blago, ne dovode fudbalski otpad nego im daju šansu, a onda prodaju najboljeg među njima i vrati im se finansijski ulog u školu unazad nekoliko godina. Istovremeno, ti klubovi prave igrače koji im garantuju kvalitet za evropska takmičenja.

A FK Sarajevo se pokušava izboriti s ekipama za koje pola Evrope nije čulo. I ne ide mu. Kako ja tako mnogi drugi dvije decenije čekamo da FK Sarajevo izbori neko evropsko takmičenje i pokaže da se izvukao iz bh. prosječnosti. I još nismo dočekali. Dugo ste vi gospođice Buljubašić na mjestu direktorice, a rezultatski iskorak nikako da se dogodi. Svaki neuspjeh do sada plaćali su drugi. Husrefa ste otjerali u suzama, a sada titula visi u zraku i ceh je platio Emir Hadžić.

Kažete gospođice Buljubašić ne isplati se omladinska škola a djecu “iskovanu” kroz omladinske kategoricije razbacujete svijetom da bi ste Vi i Vama bliski menadžeri dovodili fudbalski ološ za koji bi Pofalićki trebao biti vrhunski domet, a vi ih dovedete u jedan od najvećih klubova.

Gdje su vam Nedim Hadžić, Hamza Čataković, gdje je Šefkija Resić koji trese mreže u znatno jačoj srbijanskoj ligi, a u Sarajevu nema mjesta zarad Milanovića koji za sezonu ne može uputiti kvalitetan centaršut.

Vidite direktorice, negdje su vam omanule te analize, jer kada bi po generaciiji Škola fudbala Asim Ferhatović Hase izodila jednog dobrog igrača Sarajevo bi bilo na putu da postane bh. Dinamo.

Jedno je što ste ubili snove stotinama dječaka koji su tu i koji bi htjeli biti tu, a drugo je što na duže vremenske staze hendikepirate klub i tjerate ga na politiku transfera koja nikome nije donijela preveliki rezultat i finansijsku isplativost. Jer, niti je Sarajevo Real Madrid, a nti ste vi kapacitet Florentina Peresa.

Znate li gospođice direktorice koliko je te djece iz fudbalske škole završilo na sjeveru i cijeli život ostavilo na toj tribini. Ne znate niti Vas je briga, jer osim samopromocije nikada ništa kvalitetno niste uradili za tim koji je hiljadama ljudi svetinja.

Je li ovo put kojim ćete povesti i Akademiju. Hoćete li nam u narednom vremenu ispalit neku novu skrivenu analizu po kojoj nema potrebe ni za Akademijom. Šta je sljedeće, hoće li neka naredna analiza pokazati da ni klub ne treba postojati.

Ološa svkojakog smo se nagledali u FK Sarajevo. Ali ovo što vi radite daleko je od najnižeg nivoa. Udarili ste na budućnost kluba kojem niste dorasli da navijate za njega a kamo li da ga vodite.

Zato platite nekom ko zna bilo šta o fudbalu da napravi nove analize, da vam pokaže šta i kako donose škole fudbala, da vam raskuje priču kako se klubu ne isplati škola koju finansiraju roditelji dječaka, dječaka čiji je jedini grijeh što sanjaju da jednog dana istrče na stadion Koševo u bordo dresu.

U suprotnom, pakujte kofere. Kako rekoh, idiota je bilo i bit će u FK Sarajevo. Ali sve smo ih ispratili, jer Sarajevo će biti, Sabrine su prolazne.