Forto o ruskim vakcinama: Nemamo tačne rokove isporuke, ali trebamo potpisati ugovor

Skupština KS danas razmatra potpisivanje ugovora sa Ruskim investicijskim fondom u vezi nabavke 500.000 vakcina, od kojih je 200.000 za KS i 300.000 za FBiH.

Premijer KS Edin Forto u obraćanju zastupnicima kazao je da su dobili signal ruske strane da mogu potpisati ugovor i da im pošalju na potpis u Moskvu kako bi se on mogao realizirati.

Iz Moskve su pitali da li želimo da objedinimo količine sa Vladom FBiH jer su i oni tražili. Dogovor je bio da ne tražimo više jer je Vlada počela pregovore sa drugim proizvođačima. Na nama je da odlučimo da li ćemo ići u ovaj proces. Tražili smo mišljenje pravobranioca kako bismo imali sve rizike pa tako u slučaju neispunjenja nadležan je sud van BiH. Nekoliko klauzula je uzmi ili ostavi.

Vlada KS odlučila je da s vama podijeli ove informacije i da zajedno donesemo odluku da li potpisati ovaj ugovor i da li ZZO KS može plaćati onako kako piše i da li Bosnalijek koji nam je obezbijedio sastanke u Rusiji može biti uvoznik“, kazao je Forto.

Dodao je da je cijena 9,95 dolara po dozi i to je cijena koju dobija svaka država.

Bilo ko ko je potpisao ugovor nije dobio višu cijenu. Na to će se dodati cijena marže, špedicije. To će biti povoljna cijena. Možemo očekivati 20 do 30.000 doza u junu. A ostalo nam ne mogu garantovati tačne rokove isporuke. U regiji su probijeni rokovi. Kada je riječ o plaćanju mi smo uspjeli da plaćamo pola iznosa koji se odredi kao isporuka u određenom trenutku, a pola po isporuci. Veliki rizik bi bio plaćanje unaprijed svih doza. Sporazum sa Vladom FBiH je takav da koliko god bude isporučeno vakcina 40 posto ide KS, a 60 posto FBiH“, kazao je Forto.

Zastupnici su pitali da li postoje obezbijeđeni uslovi skladištenja vakcina, da li je prepreka što Sputnik V nije odobren u zemljama Evropske unije, o kojoj se tačno vakcini Sputnik radi.

Forto je zahvalio zastupnicima na pitanjima i kazao da Vlada KS traži od Skupštine KS da podrži potpisivanje ovog ugovora uz sve rizike.

Ovdje je država trebala da bude i onda bi svi rizici izgledali neuporedivo manji nego kad radi KS. Nije idealna situacija, ali mi vam ovo nudimo i tražimo podršku. Prema informacijama kojima trenutno raspolažem kineske i ruska vakcina su u procesu odobravanja u Evropskoj agencije za lijekove. Trenutno nemaju odobrenje. Ove vakcine su već ušle u EU. Nama je puno važnije da što veći broj građana vakcinišemo bilo kojom vakcinom očekujući nov val pandemije, nego kako će ko putovati. Imamo kapacitete za skladištenje i upravljanje hladnim lancem. Do dolaska prvih količina imat ćemo riješeno pitanje skladištenja“, kazao je Forto.