Foto/ Angelina Jolie pomjera granice: Pozirala za fotografiju sa pčelama na licu

Za Svjetski dan pčela holivudska glumica Angelina Jolie pozirala je sa pčelama na svom tijelu i licu čitavih 18 minuta, a sve u cilju da savršenim portretom podigne svijest o važnosti pčela za planetu.

Foto: Instagram/ @angelinajolie_offiicial
Foto: Instagram/ @angelinajolie_offiicial

Američka glumica je dugo bila uključena u “UNHCR” kao specijalni izaslanik, a sada takođe sarađuje sa “UNESCO” i “Guerlain-om” na inicijativi “Žene za pčele”, koja će izgraditi 2.500 pčelinjaka i obnoviti 125 miliona pčela do 2025. godine, dok će obučavati i podržavati 50 žena koje se bave pčelarstvom, prenosi Nova.rs.

Da bi promovisala pomenutu inicijativu za Svjetski dan pčela, Angelina je u saradnji sa Nacionalnom geografijom željela da napravi svoj portret na kom je prekrivena pčelama.

Čuveni američki fotograf Dan Vinters, koji je uslikao pomenutu fotografiju istakao je:

“Znao sam da je jedini način da se osiguramo da postignemo željeni efekat na fotografiji bio da koristimo istu tehniku koju je koristio Richard Avedon (1923 – 2004) prije 40 godina za stvaranje svog historijskog portreta pčelara. Angelina je stajala savršeno mirno, prekrivena pčelama 18 minuta bez uboda. Biti u blizini pčela je uvijek iskustvo koje me ostavlja u čudu. Mislim da je ovo snimanje takođe izazvalo strahopoštovanje za sve prisutne – a naša ponuda za Svjetski dan pčela ima svoje korijene u historiji fotografije. Stvarajući ovaj portret tačno 40 godina kasnije, danas odajemo počast ne samo pčelama i pčelarima, već i Avedonu, njegovoj historijskoj fotografiji i tehnici kojom je postignuta. Sretan Dan pčela”, zaključio je fotograf.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dan Winters (@danwintersphoto)

Za stvaranje ovog portreta se koristio identični feremon koji je korišten na Avedonovom slikanju kao i italijanske pčele. atmosfera je morala biti tiha i mračna kako bi pčele bile mirne.

Foto: Instagram/ @angelinajolie_offiicial
Foto: Instagram/ @angelinajolie_offiicial