Foto/ Kako je ‘Cruellin’ kostimograf Emmu Stone pretvorio u nevjerovatnog stilski superzlikovca

Jenny Beavan, koja je zadužena za fantastične ‘Cruelline’ kostime, govorila je za Vogue o svojim dizajnima, te gdje je pronašla inspiraciju kako bi “udahnula” potpuno novi izgled Cruelli de Vil.

Uprkos bogatom iskustvu, njezin najnoviji projekt u početku je bio zastrašujući: Cruella, raskalašena priča Craiga Gillespiea za superzlikovca Cruella de Vil koja voli krzna, a glumila ju je Emma Stone, piše Vogue.

Priča je postavljena usred punk-rock revolucije u Londonu 1970-ih, prati ambicioznu dizajnericu Estellu (Stone) koja upada u oči industrijske dizajnerice Barunice von Hellman (Emma Thompson). Njihov sastanak pokreće lanac događaja koji vidi kako se mlada Estella transformiše u nemilosrdnu Cruellu, zamijenivši svoje opuštene ansamble za krvavo crvene haljine, šljokičaste motokros hlače, ekstravagantne vojne jakne i suknje suknjave išarane ručno ušivenim laticama. Moda za nju postaje oružje – ono koje se koristi da zasjeni barunicu i izazove establišment.

Foto: Instagram/ @disneycruella
Foto: Instagram/ @disneycruella

Uoči izlaska filma 28. maja, Beavan govori kroz reference na svojoj tabli raspoloženja, dijeli svoja sjećanja na London iz 1970-ih i otkriva neočekivani izgled koji joj je postao najdraži.

Dizajniranje kostima za Cruellu zvuči kao ogroman pothvat. Kako ste se uključili?

Bilo je preko producenta Kristin Burr, s kojom sam ranije radila na drugom Disneyevom filmu, Christopher Robin (2018). Čula sam za Cruellu i znala da je Emma Stone umiješana, ali nikad mi nije palo na pamet da će me pitati. Mislim da se dogodilo ono što im je iznenada pružilo priliku s Emminim rasporedom i tako krenulo u vrijeme kada nije bilo na raspolaganju puno ljudi. Kristin mi je poslala poruku s pitanjem na čemu sam. Tada sam se sastala s režiserom Craigom Gillespiejem u Londonu, pročitala sam jednom scenarij i pomislila: ‘O moj bože, ovo je ogromno’“.

Film je, naravno, smješten u London 1970-ih. Koje reference ste imali na svojoj tabli?

Bila sam tamo! Tada sam se više bavila pozorištem nego modom – scenografijom. Ali, sjećam se stvari koje sam nosila, iako nisu bile toliko uzbudljive. Nisam si mogla priuštiti Vivienne Westwood, a čak mi je i Biba bila malo izvan raspona cijena. Pročitavši skriptu, napravila sam listu onoga što treba svakom liku, a zatim počela ispisivati ​​slike. Što se tiče referenci, imali smo mase, uključujući Westwooda, (njemačku pjevačicu) Ninu Hagen, (modnu etiketu) Bodymap i Alexandera McQueena“.

Foto: Instagram/ @disneycruella
Foto: Instagram/ @disneycruella

Je li istina da ste za Emmu Stone nabavili vintage odjeću iz Londona, New Yorka i Los Angelesa?

Dakle, Cruella ima 47 izgleda u filmu i u svojoj priči; definitivno bi koristila vintage trgovine, pogotovo prije nego što je imala puno novca. Pregledali smo kostimografske kuće koje imaju dobre zalihe odjeće iz 1970-ih, ali bilo je zanimljivo i otići na tržnicu Portobello Road Market u Londonu. Tada smo išli gore u Los Angeles da uklopimo Emmu Stone. Bila sam na velikom sajmu berbe pod nazivom A Current Affair kada je bio u LA-u i otkrila sam da je bio u Brooklynu pa smo tamo prekinuli put. Pokušali smo još jednom u LA-u i do tada smo imali 10 kofera za Emmu. Razvrstali smo to po izgledu, započeli ugradnju, naučili što bi, a što ne bi uspjelo i sve fotografirali“.

Kakva je bila Emma Stone kao saradnica?

Razgovarala sam s njom i poslala joj e-poštu prije nego što smo se upoznali, a ona je izgledala vrlo prijemčivo za ono što sam donijela i otvorena za bilo šta. Voljela je oblačiti odjeću i pozirati. Sve smo to radili u njenoj kuhinji. Imala sam jedan pokušaj prije nego što je došla u Veliku Britaniju (na snimanje) i bilo je korisno jer smo pronašli osnovu za cijeli izgled Cruelle. Mislim da nismo koristili jedan stvarni komad (od izvučenih vintage komada), ali znali smo kamo idemo s njim”.

Koje su vam se stvari vraćale prilikom izrade Cruelline estetike?

Boje za Cruellu bile su jasne: crna i bijela s nešto sive, plus crvena za trenutke potpisa. (Lik Emme Thompson) Barunica von Hellman imala je puno smeđe i zlatne boje“.

Jedan od onih trenutaka s potpisom vidimo u prikolici, kada Cruella zapali bijeli ogrtač kako bi otkrio crvenu haljinu ispod. Kako je to izgledalo zajedno?

To je bilo u scenariju i htjela sam vidjeti je li to moguće. Postoje vatrogasne žice i tkanine koje će se zapaliti bez ubijanja glumca, ali naš je bio vizualni efekt. Haljina ispod je napravljena od jedne od baruninih starih haljina i to je dio priče. Cruella je vidi u vintage trgovini i sljedeći put kad je vidite pretvorila se u ovu izvanrednu haljinu koja je dekonstruirana i rekonstruirana. Inspirirana je haljinom Charlesa Jamesa ‘Tree’. Izrađivač kostima Ian Wallace, koji je genije, odlučio je da je to put naprijed. Sve je to bilo pomalo namišljeno, ali mogli ste gotovo vjerovati da u originalnoj haljini ima dovoljno tkanine za izradu ove nove haljine“.

Foto: Instagram/ @disneycruella
Foto: Instagram/ @disneycruella

Još jedan showstopper je Cruellin izgled kada stoji na vrhu automobila odjevena u dugu ružičastu suknju i jaknu s minijaturnim konjima i kočijama na ramenima. Kako ste to stvorili?

Ta jakna je bila umjetničko djelo. Pronašla sam prekrasnu jaknu koja je mogla raditi, ali odlučili smo je preraditi. Tada je cijela poanta naopake suknje bila u tome što je morala zatvoriti baruninin automobil. Morala je biti ogromna i dovoljno lagana da je može nositi, ali i dovoljno teška da je možete nabaciti oko automobila. To je bio pravi izazov, jer je u početku bila preteška. Na kraju ga je napravila Kirsten Fletcher, koja je nevjerovatna izrađivačica kostima, a ja sam u svojoj radnoj sobi imala puno učenika koji su ručno šivali latice. Ukupno je bilo 5.060 latica“.

Foto: Instagram/ @disneycruella
Foto: Instagram/ @disneycruella

Izgled barunice von Hellman toliko se razlikuje od izgleda Cruelle. Šta ga je inspirisalo?

Na to je prilično utjecao Dior i ona je pomalo staromodna – nešto više 1950-ih i 1960-ih. Ona je dobar dizajner, iako je prošla datum prodaje, tako da Cruella može ući s ovim novim, zabavnijim pristupom modi. Osjećali smo kao da je barunica imala stvaran osjećaj za stil i to se prenosilo na njen rad. Radila sam s nevjerovatnom kostimografkinjom Jane Law, koja ima radnu sobu dolje u Worthingu, na južnoj obali Engleske. Tamo sam išla automobilom apsolutno prepunim tkanine, bacala sve to na njen pod, a onda bismo išli s našim štandom za manekene, drapirali i razmišljali o idejama. Tada bismo se našli s Emmom  i pokušali sve to isprobati”.

Koji vam je bio omiljeni kostim iz filma?

Postoji mala čivava koja ima kostim pacova. Mislim da to mora biti to!