Foto/ Nova NASA-ina fotografija prikazuje ‘nasilnu energiju’ naše galaksije

NASA je objavila sliku koja detaljno prikazuje nikad viđenu “nasilnu energiju” u središtu naše galaksije, stvorenu nakon dvije decenije istraživanja.

Zapanjujuća panorama sastavljena je na osnovu podataka NASA-inog rentgenskog opservatorija Chandra i radio-teleskopa MeerKAT u Južnoj Africi.

Slike su takođe dokumentovale rendgensku nit poznatu kao G0.17-0.41 za koju istraživači kažu da sugerira mehanizam koji bi mogao kontrolirati protok energije, pa čak i evoluciju Mliječnog puta.

Galaksija je poput ekosistema,” objasnio je astronom sa Univerziteta Massachusetts Amherst Daniel Wang u izjavi. “Znamo da su centri galaksija tamo gdje je akcija i igraju ogromnu ulogu u njihovoj evoluciji“.

Kako su saopćili iz NASA-e, nova panorama Galaktičkog centra temelji se na prethodnim istraživanjima Chandre i drugih teleskopa.

Ova najnovija verzija proširuje Chandrin visokoenergetski pogled dalje iznad i ispod ravni Galaksije, odnosno diska na kojem se nalazi većina Galaksijevih zvijezda, od prethodnih kampanja za snimanje. Na slici prikazanoj, rendgenski zraci iz Chandre su narančasti, zeleni, plavi i ljubičasti, prikazujući različite energije X-zraka, a radio podaci MeerKAT-a prikazani su u jorgovanu i sivoj boji“, navode u saopćenju.

Foto: NASA
Foto: NASA

Vlastitu galaksiju je teško proučavati jer je zaklonjena maglom plina i prašine. Ali istraživači su uspjeli prodrijeti u maglu koristeći rendgensku opservatoriju Chandra koja vidi rendgenske zrake umjesto vidljive svjetlosti.

Istraživače je posebno zanimala rendgenska nit G0.17-0.41, koja, prema Wang-u, “otkriva novi fenomen”.

Ovo je dokaz tekućeg događaja ponovnog povezivanja magnetnog polja“, navodi Wang, vjerojatno predstavlja “samo vrh sante ponovnog povezivanja”.

Događaji ponovnog povezivanja magnetskog polja događaju se kada se suprotstavljena magnetna polja prisiljavaju i kombiniraju, izbacujući puno energije. Ovi događaji proizvode sjeverno svjetlo i odgovorni su za pojave poput sunčevih bljeskova.

To je nasilan proces“, rekao je Daniel Wang.

Naučnici sada misle da se magnetsko ponovno povezivanje odvija i u međuzvjezdanom prostoru i događa se na vanjskim granicama rastućih perjanica istjeranih iz središta naše galaksije.