Foto/ Općina Centar ukrašena s više do 2.300 sezonskih cvjetova

Sadnjom nešto više od 2.300 sezonskih cvjetova na tri lokacije u općini Centar preduzeće Park završilo je danas i u ovoj sarajevskoj općini akciju ukrašavanja parkova, šetališta, spomen obilježja, žardinjera i drugih prostora sezonskim dekorativnim ruhom na pragu nove ljetne sezone.

Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva i rubne zelene površine Velikog parka uz isti radnici Parka zaduženi za izgradnju novih površina oplemenili su sa 840 komada cvjetova begonie.

Foto: KJKP Park
Foto: KJKP Park

Prepoznatljivo sarajevsko stepenište u Priščakovoj ulici, odnosno cvjetne gredica u sklopu ukrašena je sa više od 400 cvjetova impatiensa.

Treća lokacija bile su zelene površine uz i oko zgrada Opće bolnice “Abdulah Nakaš” koje od danas krasi više od 1.100 sezonskih cvjetova koji su također vlastiti rasadnički proizvod Parkovog rasadnika.

Foto: KJKP Park
Foto: KJKP Park

Današnje lokacije uređenu su u okviru saradnje preduzeća Park i Općine Centar koja i finansira iste, ali generalno na području Centra pojedine površine preduzeće Park uredilo je sezonskim cvijećem i u okviru saradnje sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Iz ove općine ustvari je i počela akcija u KS u prvim danima maja i to uređenjem velike cvjetne gredice u Malom parku“, kazali su iz KJKP Park.

Danas su sve te aktivnosti završene na području Centra, prošle sedmice u Novom Sarajevu. U Vogošći, Ilidži i Starom Gradu također. Uređenjem kružnih tokova u sklopu saobraćajnice na Mojmilu, Otoci, Briješću i površina rekreativnog centra “Safet Zajko” u toku ove sedmice bit će završena i na području Novog Grada.

Foto: KJKP Park
Foto: KJKP Park

Posljednja lokacija u ovoproljetnom uljepšavanju Kantona Sarajevo novim dekorativnim ruhom koje će zelene površine krasiti sve do kasne jeseni bit će RZC ‘Pionirska dolina’ i zoo vrt. Inače za ove potrebe Parkov rasadnik u Nedžarićima proizveo je i uzgojio 100.000 sezonskih cvjetova. Dok oni budu krasili sarajevske parkove i trgove u rasadniku počinje novi ciklus proizvodnje, onaj koji će građani u jesen vidjeti uz sarajevske ulice i pješačke staze“, zaključuju iz ovog preduzeća.