Foto+Video/ Tasmanijski đavo rođen u Australiji prvi put nakon 3.000 godina

Sedam beba tasmanijskih đavola rođeno je u divljini na kopnu Australije, više od 3.000 godina nakon što su u toj zemlji izumrli.

Rođene su u utočištu za divlje životinje Barrington površine 988 hektara u Novom Južnom Walesu, objavila je australijska nevladina organizacija Aussie Ark u ponedjeljak u objavi na svom Instagramu.
Tasmanski vragovi izumrli su na kopnu nakon dolaska dinga, vrste divljeg psa i bili su ograničeni na ostrvo Tasmanija. Međutim, njihov broj pretrpio je još jedan udarac zaraznim oblikom raka poznatim pod nazivom Devil Facial Tumor Disease (DFTD), koji je usmrtio oko 90% stanovništva otkako je otkriven 1996. godine.

Foto: Instagram/ @aussieark
Foto: Instagram/ @aussieark

Prošlog septembra, Aussie Ark predstavio je 11 stvorenja natrag u divljinu u kopnenoj Australiji, nakon ranijeg ispitivanja u koje je bilo uključeno 15 torbarskih životinja, čime je ukupan broj tasmanskih vragova na kopnu iznosio 26.

I sada, samo nekoliko mjeseci nakon puštanja, stvorenja su se uspješno razmnožila a konzervatori su identifikovali male torbare, za koje kažu da su veličine ljuštenih kikirikija, u vrećicama majki.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aussie Ark (@aussieark)