GRAS sve bliže stečaju, važno je ispitati i ulogu pojedinaca u sindikatu

Agonija sarajevskog GRAS-a sve je veća. Od aprila do danas na naplatu je došlo 2,5 miliona maraka po tužbama radnika.

Ipak, radnici će sačekati, stigla je i blokada Poreske uprave FBiH od 9,5 miliona koja ima prioritet naplate. Trenutno je deset radnika u štrajku glađu. U Nadzornom odboru se nisu bavili štrajkom i tužbama, danas su na online sjednici produžili mandat aktualnom v.d direktoru Senadu Mujagiću.

Produžili su mi mandat na mjesec dana. Biće to najturbulentniji mjesec u GRAS-u. Godinama moramo raditi samo da vraćamo dugove i sve je izglednije da bi stečaj mogao biti jedino efikasno rješenje“, za Patriju je izjavio Mujagić.

Za Sudu Šahinovića koji je član sindikata vozača u GRAS-u ovo je nadrealna situacija. Prema njegovim riječima važno je utvrditi krivce u Upravi, ali odgovornost mora podnijeti i Sindikat GRAS-a koji je u mnogome kumovao propadanju preduzeća.

Pogledajte iznose koji su došli na naplatu po tužbama. Ovdje administracija dobija najviše i u prioritetu su naplate. Kod njih je svaki iznos preko 50.000 maraka, a vozači će dobiti najviše 10.000. Oni bez kojih ovo preduzeće ne može uvijek najgore prolaze. Vozači su u vrijeme direktora Hasana Bašića povukli 1.300 tužbi jer vole ovu firmu. Oni koji je ne vole i koji su na njoj uvijek dobro zarađivali sada uzimaju procenat za tužbe koje su prema mom mišljenju prenapuhane i trebalo bi izvršiti reviziju svih presuda“, smatra Šahinović.

Za reviziju je i predsjednik NO GRAS-a Adis Šehić koji je jedno vrijeme bio i direktor ovog preduzeća.

Mogao sam i ja tužiti, ali nisam. Nije mi zaista jasno kako se dolazi do cifri koje stižu na naplatu. Apsolutno sam za reviziju kako bi se utvrdile pravične naknade“, kaže Šehić.

Patria nezvanično saznaje da je radnicima koji su već naplatili iznose preko 20.000 maraka sugerisano da ne troše novac. Bez obzira na štrajk nova vlast u Sarajevu želi načistac izvesti stvari, a u tome bi joj prepreka mogao biti Sindikat komunalne privrede KS koji je jučer pozvao sindikate ostalih preduzeća da podrže GRAS.

Čovjek koji se na sudu brani od optužbi za kriminal u nabavci autobusa od koji većina nikada i nije mogla poslužiti svrsi sada ucjenjuje vlast. Istina, sindikat GRAS-a je to uvijek činio.

Sindikat GRAS-a je ustvari uvijek upravljao ovom firmom. Oni su postavljali direktore, kupovali vozila, nabavljali dijelove. Mnogi od njih ne rade ništa osim što sjede u jednoj kafani blizu GRAS – a gdje smišljaju nove načine kako da iz firme izvuku novac“, rekao je jedan od radnika moleći za anonimnost.

Predsjednik sindikata GRAS-a Amir Muminović nije se javljao na pozive. Premijer Vlade KS Edin Forto krivca ipak više vidi u upravljačkim strukturama i politici. Za slučaj GRAS-a zadužen je Ured za borbu protiv korupcije od kojeg se očekuje da izađe s imenima ko je i koliko dobio od GRAS-a.

Iz Vlade najavljuju krivične prijave protiv odgovornih, ali i sami doprinose produžavanju agonije. Ni ova kao ni prethodne vlade nema dovoljno hrabrosti da iz GRAS-a skloni kriminalce koji su ga doveli u ovu situaciju.

Između ostalog iz Vlade KS bi trebali provjeriti i zakonitost imenovanja uprave sindikata Komunalne privrede. Vrijeme je čini se da nova Vlada dovede i nove ljude u sve upravljačke strukture GRAS-a jer prema mišljenju mnogih radnika tamo su svi povezani i svako svakome nešto duguje.

Upravu je premijer Forto kada se pita ko štrajkuje u GRAS-u, jer postoje indicije da su to uglavnom ljudi bliski ljudima u upravi i sindikatu koji nikada nisu štitili firmu.