Indija pred proglašenjem nove epidemije koja napada sinuse, oči, mozak i pluća

Neke indijske države su pred proglašenjem nove epidemije, i to vrlo rijetke infekcije koja se naziva mukormikoza. 

Nakon velikog broja zaraženih koronavirusom, novog soja, te velike stope smrtnosti, Indija se suočava i s epidemijom koju izazivaju crne gljivice.

Inače rijetka infekcija, koja se naziva mukormikoza, ima smrtnost od 50 posto, a neke oboljele ljekari ipak uspiju spasiti uklanjanjem oka ili kosti čeljusti, prenosi BBC.

Simptomi te gljivične infekcije su prvo crvenilo oko očiju i nosa, nedostatak daha, potom krvavo povraćanje i poremećaj mentalnog stanja.

Ipak, posljednjih mjeseci u Indiji je zabilježeno na hiljade slučajeva koji su utjecali na oporavljene od Covida-19 i one koji još uvijek boluju. Ljekari sumnjaju da možda postoji povezanost sa steroidima koji se koriste za liječenje koronavirusa.

Dijabetičari su u posebnom riziku, dok ljekari kažu da se čini da bolest napada 12 do 15 dana nakon oporavka od koronavirusa.

Sekretar Ministarstva zdravstva, Lav Agarwal, napisao je pismo 29 indijskih država tražeći od njih da proglase epidemiju.

Čineći to, ministarstvo će moći pobliže nadzirati šta se dešava u svakoj državi te tako omogućiti bolju integraciju liječenja. Nije jasno koliko je tačno slučajeva bilo širom zemlje, koja je trenutno zahvaćena smrtonosnim drugi valom koronavirusa, koji je ostavio na desetke hiljada mrtvih.

Ljekari su također rekli kako su bili prisiljeni ljudima ukloniti oči i kosti čeljusti, pokušavajući zaustaviti širenje prije nego što im dođe do mozga, ali ostavljajući pacijenta trajno unakaženim.

Povećan broj slučajeva doveo je do nedostatka amfotericina B, lijeka koji se koristi za liječenje mukormikoze, uprkos tome što ga proizvode mnoge indijske firme. To je dovelo do toga da se porodici u očaju okrenu crnom tržištu.

Mukormikoza je vrlo rijetka infekcija. Uzrokovano je izlaganjem mucor plijesni koja se obično nalazi u tlu, biljkama, stajnjaku i propadajućem voću i povrću.

Napada sinuse, mozak i pluća, a može biti opasna po život kod dijabetičara ili teško imunološki ugroženih osoba, poput pacijenata s karcinomom ili osoba s AIDS-om.

Bolest jest vrlo opasna jer se spore gljivica najčešće smještaju u ljudske sinuse te otuda napadaju bazu mozga. Nakon infekcije ovim gljivicama, nužan je operativni zahvat. Te gljivice žive u prašini i na biljkama, pa se mogu dobiti i na gradilištima. Osim u Indiji, ima ih i u Sjedinjenim Američkim Državama, te Australiji.