Izetbegović: Pitanje koje je trebalo postaviti ministrima ili predsjedniku HDZ-a

“Vjerujte da ne znam da li je bilo uslovljavanja, a ne bi me čudilo. Zašto zaustaviti 150 hiljada turista iz Golfa koji bi popravili jako dobro stanje, ne samo ovdje nego i u HNK. Mislim da ovo pitanje treba biti postavljeno ministrima HDZ-a ili predsjedniku HDZ-a”, kazao je danas prilikom obraćanja novinarima lider SDA Bakir Izetbetgović.

“Ja sam tražio danas da ispuni obećanje koje je dao prije pet godina prilikom zvanične posjete Saudijskoj Arabiji kada je obećao da će pomoći da se vizni režim riješi.

Zašto HDZ nije dopustio da se u Mostaru napravi muzička škola koju su turski finansijeri probali napraviti? Šta se postiže tim osim zla krv?”, dodao je.

Kaže da postoje pomaci kada je u pitanju lista od 14 prioriteta.

Imali smo neke pomake kada je u pitanju 14 prioriteta, jedna od tih grupa se bavila pitanjem napretka BiH na EU putu. Tu se priključio SNSD i znamo kako su se stvari poslije odvijale. Što se tiče Izbornog zakona, znate uslov SDA. HDZ tvrdi da im bošnjački narod bira predstavnike i da nisu legitimni. Mi tvrdimo da manjina nameće volju većini. Danas sam pitao Čovića po posljednji put ima li spremnosti da se popuni VLada FBiH i da se krene s razgovorima u ovom smjeru i on je rekao da ima spremnosti“.

Desti će se još jedan sastanak sa HDZ-om, na nivou delegacija, prenosi N1.

Mi ćemo obaviti neki naš posljednji sastanak u ovom formatu i nadam se da bi moglo doći do pomaka, do popunjavanja sastava federalne vlade i do toga da stavimo na papir. Dakle, HDZ će biti spreman da se u domovima naroda štiti vitalni nacionalni interes. Tada bi čitava stvar mogla biti pokrenuta sa mrtve tačke i mogli bi dati šansu interresornoj grupi“.

Nije bio sastanak, samo smo gospodin Čović i ja imali priliku da razgovaramo i razgovarali smo. Nadam se da će sljedeće sedmice biti taj susret”, kazao je.

Dodaje da postoji spremnost da HDZ dobije ono za šta je zainteresiran, “a da i mi to dobijemo”.