Foto: Vlada KS

Javno-privatno partnerstvo je potencijal za poboljšanje strateškog upravljanja u Kantonu Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo, putem Ministarstva privrede, a uz podršku Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), zajedničkog projekta Vlade Švicarske i UNDP-a, implementira projekt “Poboljšanje strateškog upravljanja u KS, kroz realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva”.

Jedna od nužnih aktivnosti za realizaciju ovog projekta je i današnja online radionica „Identifikacija potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva (JPP) u Kantonu Sarajevo”, kojoj su prisustvovali predstavnici javnog i privatnog sektora s područja našeg kantona, predstavnici UNDP-a, Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba, Zavoda za planiranje KS, te predstavnici Ministarstva privrede KS.

Cilj ove radionice je upravo definiranje budućih aktivnosti u implementaciji projekta i postizanja zacrtanih ciljeva, između ostalog, i kroz konsultacije predstavnika javnog i privatnog sektora u Kantonu Sarajevo u procesu identifikacije potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva u Kantonu. S tim u vezi, Ministarstvo privrede će do kraja godine pripremiti Javni poziv za dostavljanje srednjoročnih i godišnjih planova potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva za period 2021-2023. godine, na osnovu kojeg će se pripremati katalozi ove vrste projekata, što je jedan od preduslova implementacije ovog partnerstva“, istakao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Osim navedenog, ovaj projekt je usmjeren i na izmjene i dopune pozitivnih pravnih propisa, kojima se u KS regulira oblast javno-privatnog partnerstva, jačanje kapaciteta državnih službenika i zaposlenika javnih preduzeća, ustanova i institucija u primjeni modela JPP, kreiranje kataloga projekata koji se potencijalno mogu realizirati kroz primjenu pomenutog modela, kao i javno komuniciranje mogućnosti primjene ovog modela potencijalnim domaćim i stranim investitorima, saopćeno je iz Vlade KS.