Jedno od najznačajnijih nalazišta: Arheolozi pronašli ostatke neandertalaca u špilji u blizini Rima

Arheolozi su otkrili ostatke devet neandertalaca u špilji nedaleko od Rima, saopćilo je u subotu talijansko Ministarstvo kulture.

U saopćenju je navedeno da osam posmrtnih ostataka datira od prije 50.000 i 68.000 godina, a jedan, najstariji, iz perioda od prije 90.000 i 100.000 godina.

Ostaci su pronađeni u prapovijesnim špiljama Grotta Guattari, koje su otkrivene prije više od 80 godina, a smještene su na oko 100 metara od obale Tirenskog mora u regiji Lazio.

Na video snimcima koje je objavilo Ministarstvo moguće je vidjeti kosti, lobanje i druge dijelove tijela pronađene na tom mjestu.

Neandertalac je naziv za poseban tip prapovijesnog čovjeka koji je naseljavao Europu i dio Azije, a izumro je prije oko 40.000 godina. Nije poznato što ih je ubilo, premda teorije navode da je do izumiranja došlo zbog nesposobnosti prilagodbe klimatskim promjenama i povećane konkurencije modernih ljudi.

Ako uzmemo u obzir i druge ostatke pronađene prije na istom mjestu, u Grotta Guattari pronađeno je ukupno 11 osoba. Grotta Guattari predstavlja jedno od najznačajnijih mjesta na svijetu kad je historija neandertalaca u pitanju.

Pronađeni su i životinjski ostaci, uključujući aurohe, velika izumrla goveda.