Kakav je zapravo osjećaj ‘hodati’ u svemiru

Kada se astronauti odvaže izvan Međunarodne svemirske stanice da krenu u svemirske šetnje, najvažnija stvar koju moraju učiniti je fokusirati se.

Ovo može zvučati jednostavno, ali zamislite da se pokušate usredotočiti na naučeni napamet zadataka dok izlaziš iz zračne komore i nosiš skafander od 300 kilograma, uz sjaj planete Zemlje i sunca i tamnu prazninu svemira oko tebe. Privezak vas povezuje sa svemirskom stanicom, a odsustvo gravitacije sprečava vas da padnete.

Mnogo je stvari koje zaista trebate učiniti, od kojih je jedna samo zadržati fokus, iako je to nevjerovatno vani“, rekao je NASA-in astronaut Mike Fincke. “Zaista oduzima dah. Jedina stvar između vas i ostatka svemira, koja vidi čitav kosmos stvaranja, je staklena ploča vizira na kacigi i to samo izaziva strahopoštovanje“.

Ovisno o orijentaciji svemirske stanice, koja svakodnevno prelazi 16 orbita Zemlje dok se kreće brzinom od 17.500 milja na sat, naša planeta može se pojaviti iznad ili ispod astronauta.

Fincke je veteran svemirskih letova. Proveo je 382 dana u svemiru i prošao je devet šetnji svemirom u ruskom i američkom odijelu. Fincke trenira u Teksasu za svoj četvrti let u svemir i lansiraće se u svemirsku stanicu kasnije ove godine na prvom eksperimentalnom probnom letu Boeingova Starliner-a.

Prvi šetnju svemirom američkog astronauta izveo je NASA-in astronaut Ed White 3. juna 1965. Kapsulu Gemini 4 napustio je u 15:45. ET i ostao izvan njega 23 minute. (Sovjetski kosmonaut Aleksej A. Leonov završio je prvi svetski svemir 18. marta te godine.)

Foto: NASA
Foto: NASA

Blizanci 4 su za četiri dana oko Zemlje obišli 66 puta. Tokom šetnje svemirom, White je počeo preko Tihog okeana blizu Havaja i vratio se unutar kapsule dok su prelijetali Meksički zaljev.

Izašao je iz svemirske letelice koristeći se ručnim pištoljem za mlaz kisika da bi se izbacio, pričvršćen za sigurnosni pojas od 25 stopa. NASA-in astronaut James McDivitt, u misiji sa Whiteom, fotografirao je Whitea u svemiru iz unutrašnjosti kapsule.
White je kasnije rekao da je svemirski hod najudobniji dio misije i rekao da je naredba da se to okonča bio “najtužniji trenutak” njegovog života, prema NASA-i.

Svemirske šetnje: Dio posla

Šetnje svemirom dio su života svemirske stanice. Orbitirajuća laboratorija, koja je astronautima u proteklih 20 godina služila kao dom daleko od kuće u orbiti niske Zemlje, zahtijeva rutinsko održavanje, nadogradnje i ponekad hitne popravke.

U tim šetnjama obično sudjeluju dva astronauta koja rade izvan stanice oko šest i po sati. Ali bezbrojni sati treninga i priprema prethode svakom iskustvu šetnje svemirom kako bi astronauti bili sigurni.

Šetnja svemirom je vjerovatno najopasnija stvar koju radimo“, rekao je Fincke. “Mislim da je opasnije od lansiranja i slijetanja, iako su to zaista nezgodne stvari. Ako se odvojimo od Međunarodne svemirske stanice, to je veoma opasno. Sad imamo načine da to spriječimo jer je opasno, ali izlazak van je izuzetno opasna stvar“.

Svemirske šetnje su također nevjerovatno teške i fizički zahtjevne, uprkos činjenici da ih gravitacija ne opterećuje.

Morate zapamtiti puno stvari, morate zapamtiti puno stvari, morate razmišljati u stvarnom vremenu i, usput, premještate tu opremu od 300 kilograma po tijelu i svaki pokret ono što napravite je fizički zahtjevno“, rekao je. “I da to možete učiniti na miran, hladan i sabran način dok udišete čisti kiseonik koji je samo 1/3 ili 1/4 atmosferskog pritiska planete Zemlje sa svima uperenim očima u vas i pokušavajući biti sigurni da radite posao. To je zaista težak dan“.

Sav se naporan rad isplati. Do sada je svaki šetnja svemirom izvedena sigurno.

Trening na zemlji prije svemirskog leta pomaže astronautima da se usredotoče na poznavanje svojih svemirskih odijela, alata i razumijevanje zadataka koje će morati obaviti.

Svako odijelo je svoj mali svemirski brod“, rekao je Fincke. “Ima vlastiti sistem upravljanja električnom energijom i termičkom kontrolom, kisik i sve što vam je potrebno da biste preživjeli šest do osam sati. Moramo znati svoju opremu baš kao i svi koji idu u ekspedicijsko penjanje ili pod vodom. To je ono što vas održava na životu, tako da moramo vrlo dobro poznavati našu opremu“.

Foto: NASA
Foto: NASA

Razumijevanje manevriranja u odijelu također može pomoći astronautima da se pripreme za to kako je rukovati alatima u svemiru dok nose velike, guste rukavice u odijelu pod pritiskom.

Pored toga, postoji koreografija za planiranje kretanja dvoje ljudi koji rade izvan svemirske stanice, ponekad zajedno, a drugi put na odvojenim zadacima.

Ali kako se astronauti mogu pripremiti za šetnju svemirom na Zemlji?

To rade zaranjajući u duboki kraj bazena – inače poznat kao NASA-in laboratorij za neutralnu uzgon u Houstonu. Slično je i za obuku posade u Rusiji, kao i u Hydrolabu.

Neutralni uzgon znači da nisu na vrhu ili na dnu bazena, pa se astronautima čini kao da su vani u svemiru. Fincke je rekao da ga je trening u ovoj vrsti laboratorija toliko dobro pripremio za njegov prvi izlazak u svemir da se osjećao gotovo potpuno isto. Trening je toliko intenzivan i sveobuhvatan, rekao je.

Prirodno, neke stvari se ne mogu simulirati, poput promjena svjetlosti i temperature koje astronauti doživljavaju tijekom svojih šetnji svemirom. Orbita stanice oko Zemlje može izložiti astronaute zasljepljujućem, vrućem svjetlu sunca ili ih uroniti u hladnu tamu, prelazeći iz jedne krajnosti u drugu. Iako ih svemirska odijela štite od ekstremnih temperatura, astronauti i dalje mogu osjetiti pomak.

Veterani svemirskog šetališta mogu biti instruktori astronauti onima koji treniraju. Jedna stvar koju Fincke često dijeli sa astronautima koji se pripremaju za šetnju svemirom je razumijevanje njihovih svemirskih odijela iznutra i izvana, piše CNN.