Konflikt između Izraela i Gaze: Broj poginulih se povećava u Gazi

Četrdeset i dvije osobe poginule su u najnovijim izraelskim zračnim napadima na Gazu, jer je sukob s palestinskim militantima ušao u sedmi dan.

Zdravstveni službenici iz Gaze rekli su da je među mrtvima 16 žena i 10 djece.

Izraelska vojska rekla je da je ciljala na vođe i infrastrukturu povezanu s Hamasom, militantnom grupom koja upravlja Gazom.

Hamas je u nedjelju popodne lansirao novu raketu prema južnom Izraelu.

U međuvremenu je počeo sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, s međunarodnim posrednicima koji su se nadali da će postići prekid vatre.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres otvorio je sastanak opisujući nasilje kao “krajnje zastrašujuće” i rekao da borbe moraju odmah prestati.

Od početka u ponedjeljak, najmanje 188 ljudi ubijeno je u Gazi, uključujući 55 djece i 33 žene, s 1.230 ozlijeđenih, prema ministarstvu zdravlja pod kontrolom Hamasa.

Do rasplamsavanja nasilja protekle sedmice došlo je nakon sve veće izraelsko-palestinske napetosti u istočnom Jeruzalemu, koja je kulminirala sukobima na svetom mjestu koje su poštovali i muslimani i židovi. Hamas, palestinska militantna skupina koja upravlja Gazom, počeo je pucati raketama nakon što je upozorio Izrael da se povuče s mjesta, što je izazvalo uzvratne zračne udare, prenosi BBC.