Kontroverzni književnik i negator genocida Peter Handke sutra u Banjoj Luci i Andrićgradu

Kontroverzni književnik, negator genocida u Srebrenici i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke posjetit će sutra Banju Luku i Andrićgrad.

Handke je strastveno zagovarao genocidni Miloševićev režim, posjećivao Slobodana Miloševića u Hagu, a 2006. se pojavio na njegovoj sahrani. Poznat je i zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom krvavih ratova ’90-tih godina.

Austrijski književnik je zbog takvih stavova proglašen personom non grata u gradovima poput Sarajeva i Tuzle, dok je u Banju Luku pozvan kao počasni gost. Mnogi istaknuti svjetski književnici i umjetnici osudili su Handkeove stavove, kao i odluku da takva ličnost dobije Nobelovu nagradu. Iako je potpisana peticija s više desetina hiljada potpisa, Handkeu je ipak uručena nagrada.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da mu je velika čast što će sutra ugostiti Handkea, prema kojem, kako kaže, srpski narod gaji posebna osjećanja i poštovanje.

Handkea će sutra u 12 sati u Banjoj Luci pored Dodika ugostiti i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, reditelj Emir Kusturica i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Nakon boravka u Banjoj Luci, Handke će sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Nakon uručenja nagrade, biće upriličen okruglo sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Petera Handkea govoriti reditelj Emir Kusturica, akademici i književnici.

“Handke je dobitnik ‘Velike nagrade Ivo Andrić’ Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine ‘Drugi mač – Majska povest’. Ova nagrade se uručuje na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine odgođeno zbog epidemiološke situacije”, saopćeno je.

Austrijski pisac je i član Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) od 1. novembra 2012. godine, a povelja o članstvu uručena mu je 9. aprila 2013. godine, kako prenose mediji.