Mahrez opet koban za PSG, Manchester City prvi finalist Lige prvaka

Igrači Manchester Cityja su se prvi put u historiji plasirali u finale Lige prvaka, nakon što su i u drugoj utakmici slavili protiv PSG-a, rezultatom 2:0.

Građani su bolje otvorili susret i već u 11. minuti su bili jednom nogom u finalu. Prva prava prilika za Građane, Zinchenko je odigrao povratnu loptu za De Bruynea, njegov šut je izblokiran, ali je na loptu sa strane natrčao Mahrez i poslao je u gol za 1:0. Mahrez je bio strijelac i u prošlom susretu ova dva tima, kad je iz slobodnog udarca pogodio za 2:1.

Parižani se nisu predavali, pa su u 17. minuti nakon kornera i udarca glavom Marquinhosa pogodili prečku, a samo dvije minute kasnije nakon greške Edersona i odbrane Građana, Di Maria je sa 20-ak metara šutirao gotovo na prazan gol, ali bio je neprecizan i lopta je otišla pored gola.

Manchester City je na vrijeme uspio da umrtvi igru i napade gostiju, te su mirno priveli kraju prvo poluvrijeme sa golom prednosti.

U nastavku meča PSG je mogao do izjednačenja u 55. minuti kada je Neymar u sjajnom solo prodoru prošao nekoliko igrača, ali je oklijevao s udarcem i na kraju je izblokiran.

Mahrez “penicilin” za PSG

Sva pitanja su bila nepotrebna poslije 63. minute kad je City i potvrdio svoje prvo finale. Građani su stigli i do drugog gola i vodstva od 2:0 protiv PSG-a, koji je tako ostao bez ikakvih šansi da dođe do preokreta i finala. Opet je strijelac bio Riyad Mahrez koji je pokazao kao pravi problem za “Svece”, u ukupna dva susreta polufinala postigao im je tri gola.

Treba napomenuti  da je Pariz od 69. minute igrao sa igračem manje. Nervozni Di Maria je namjerno nagazio Fernandinha nakon čega mu je sudija Kuipers pokazao direktan crveni karton i PSG je meč okončao s deset igrača.

Do kraja su Građani propustili još nekoliko dobrih prilika, a najbolju je imao Foden šutirao je s distance, ali samo je pogodio stativu u 77. minuti. Do kraja je ostalo 2:0.

Manchester City se prvi put u svojoj historiji plasirao u finale Lige prvaka gdje će igrati protiv boljeg iz duela Chelsea – Real Madrid. Ovo će isto biti prvi put nakon deset godina da se Pep Guardiola plasirao u finale , posljednji put je finale igrao 2011. godine s Barcelonom.