Matični ured Općine Centar u doba pandemije radi u punom kapacitetu

Matični ured Općine Centar Sarajevo, koji djeluje u okviru Službe za opću upravu, tokom pandemije koronavirusa koja je proglašena u martu prošle godine, bez odlaganja rješava sve zahtjeve korisnika usluga.

Pandemija koronavirusa nametnula je specifične uslove rada, kako Općine Centar, tako i Matičnog ureda koji djeluje u sastavu Službe za opću upravu.

Poštujući sve propisane epidemiološke mjere i zaključke kriznih štabova Matični ured Općine Centar radio je u punom kapacitetu bez obustave rada.

U saradnji sa Službom za zajedničke poslove, javne nabavke i informatiku svakodnevno se radi na provođenju propisanih mjera kao i dezinfekciji prostora, a kako bi se osigurala zaštita korisnika usluga, ali i uposlenika Matičnog ureda.

Budući da je propisan broj osoba koje mogu boraviti u zatvorenom prostoru, svakodnevno se vrši kontrola ulaska u prostorije Matičnog ureda.

“Uprkos otežanim uslovima i posebnom režimu rada uposlenici Službe za opću upravu koji su u svakodnevnom kontaktu sa korisnicima usluga obavljali su sve poslove koji su pred njih bili postavljeni, na šta smo naročito ponosni. Svakodnevno nastojimo da odgovorimo zahtjevima korisnika usluga, a povremeno stvaranje gužvi rješavamo urgentno preraspodjelom i reorganizacijom unutar Službe. Naša misija je da smanjimo vrijeme čekanja na pružanje usluga našim korisnicima usluga. Prosjek korisnika usluga koji dnevno posjećuje Matični ured Općine Centar je oko 500, a bez obzira na pandemiju koronavirusa taj broj se nije značajno smanjivao.

Također, osim kontinuiranog rada Matičnog ureda, želim naglasiti i da su prijem podnesaka i info punkt radili u punom kapacitetu. Redovno se obavljaju poslovi izdavanja izvoda iz matičnih knjiga, ovjere i legalizacije potpisa, prijave novorođenih i umrlih, te upravno rješavanje po osnovu Zakona o matičnim knjigama. Sa radom nije prestajala ni aktivnost ovjere na terenu za teško pokretne osobe, a u skladu sa Odlukom Općine Centar”, pojasnila je pomoćnica načelnika za opću upravu Jasna Beba, te dodala da bez obzira na sve izazove sa kojima se Služba suočavala tokom trajanja pandemije uvijek se nastojalo u što kraćem vremenskom roku udovoljiti zahtjevima korisnika usluga.

Koristimo priliku da se zahvalimo svim korisnicima usluga koji su iskazali strpljenje u ovom izuzetno teškom vremenu za sve nas.

Podsjećamo korisnike usluga da je radno vrijeme Matičnog ureda Općine Centar od 7,30 do 17 sati, te da se svakodnevno vrši dezinfekcija prostora bez obustave rada Matičnog ureda, saopćeno je iz Općine Centar.